Cele patru stadii ale formei severe de coronavirus! Cum evoluează boala şi ce fac medicii pentru pacienţii în stare gravă

Pacienţii infectaţi cu formă severă au parte de terapie de suport. Sunt patru stadii ale bolii, în forma ei severă şi pentru fiecare există o procedură, explică specialiştii pentru The Telegraph.

a

Cele patru stadii ale formei severe de coronavirus! Cum evoluează boala

Deocamdată nu există un tratament pentru COVID-19, iar terapia de acum este menită doar să ajute organismul să lupte cu virusul. Pe măsură ce boala se agravează, aplicarea acestor terapii este din ce în ce mai violentă.

Stadiul 1. Începe terapia cu oxigen, după ce medicii constată că saturaţia de oxigen din sânge este sub nivelul normal. Pacientului îi este fixată o mască prin care primeşte aer oxigenat.

Stadiul 2. Masca devine fixă, ca fluxul de oxigen să fie continuu. Aerul oxigenat este pompat pentru că pacientul nu mai respiră bine şi are nevoie de ajutor. Din acest stadiu se impune monitorizarea semnelor vitale. Pacientul este conştient.

Stadiul 3. Intervine ventilarea mecanică. Aerul este pompat în şi din plămâni cu ajutorul unui aparat. Este o intervenţie dureroasă, care impune sedarea pacientului. Adesea aşezat pe burtă pentru a elibera presiunea de pe umeri.

În stadiul 4 al bolii, aparatul ECMO este singura şansă! Sub 20% supravieţuiesc

Stadiul 4. Singura opţiune, în acest stadiu, singurul lucru care mai poate da o şansă de supravieţuire unui bolnav de COVID este ECMO sau oxigenare prin membrană extracorporală. Se foloseşte când ventilatorul nu mai reuşeşte să pompeze aer în plămâni, deoarece aceştia sunt prea inflamaţi sau deterioraţi.

ECMO este un aparat care preia rolul plămânilor şi oxigenează sângele, apoi îl pompează înapoi în sistemul circulator prin artera femurală sau prin zona jugulară. Este unul dintre cele mai invazive aparate de suport vital, dar recomandat de OMS în cazul pacienţilor cu COVID-19.

Medicii chinezi de Terapie Intensivă din Wuhan şi-au sfătuit colegii din restul ţărilor afectate de COVID-19 să folosească aparatele ECMO înainte ca pacienţii să intre în stare critică, pentru că au mai multe şanse de a-i salva.

Specialiştii europeni care folosesc ECMO atrag atenţia că pacienţii care au nevoie de acest aparat au şanse extrem de mici de supravieţuire, din cauza deteriorării organelor vitale. ECMO este doar un ajutor, iar organismul trebuie să lupte cu virusul, însă în acest stadiu nu prea mai are resurse.

Sursa: fanatik.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com