AD

ACTUALITATE

Cine și cum poate cumpăra vechime în muncă în 2022. Cât costă 6 ani în care nu ai plătit contribuția pentru pensie

todayfebruarie 2, 2023 9

Background
share close
AD
AD
Posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă poate părea foarte atractivă, însă ea nu este o măsură pentru oricine. Dacă te-ai gândit că plătești vechime în muncă și poți să ieși mai repede la pensie, trebuie să știi că nu poți face asta.
Sunt anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să poți plăti acum contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru anii anteriori.
Cine poate cumpăra vechime în muncă
Poți plăti retroactiv pentru vechime în muncă dacă nu ești încă pensionar.”Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, potrivit OUG 163/2020, care completează Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Plata se face doar pentru anii în care nu ai fost angajat și nu ai realizat stagiul de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
Trebuie să știi că dacă ai plătit în orice sistem de asigurări sociale din state membre ale Uniunii Europene sau din alte state cu care România aplică instrumente juridice în domeniul securității social, pentru acei ani în care ai cotizat nu mai poți plăti retroactiv CAS în țară.
Nici pentru perioadele în care ai fost angajat, dar angajatorul nu ți-a achitat contribuțiile pentru pensie nu poți plăti retroactiv. Asta pentru că, atât timp cât ești angajat, ai calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Cum se poate plăti retroactiv vechimea în muncă
Dacă vrei să plătești retroactiv contribuția pentru pensie, trebuie să mergi la Casa de Pensii de care aparții și să închei un contract de asigurare socială. În cazul în care ești plecat din țară, poți încheia contractul și prin mandatar, cu procură special.
Trebuie să știi că poți să plătești retroactive vechimea în muncă doar până la 31 august 2023.Casa de Pensii cere pentru încheierea contractului mai multe documente:
carte de identitate, copia și originalul pentru confirmare;
formularul pentru deschiderea de contract, în două exemplare;
declarația privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal;
declarație pe proprie răspundere că, la data semnării contractului, nu ai calitatea de pensionar, nu ai fost asigurat și nu ai avut obligația asigurării în sistemul public de pensii.
În contractual de asigurare va fi trecut venitul pentru care plătești CAS, perioada, stagiul de cotizare total datorat și dacă achiți contribuția pentru pensie într-o singură tranșă sau în tranşe lunare, până la 31 august 2023.
Pentru câți ani poți plăti retroactiv contribuția pentru pensie
Contribuția de asigurări sociale care îți asigură vechime în muncă poate fi plătită pentru cel mult 6 ani.
AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com