Codul numeric personal este unic. Uite ce reprezintă fiecare cifră din CNP-ul tău

Codul numeric personal, abreviat CNP este un cod unic format din 13 cifre care se atribuie unei persoane la înregistrarea nașterii în registrul de stare civilă. CNP-ul este generat de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Codul numeric personal a fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate, de stare civilă şi în alte acte personale printr-un decret prezidenţial semnat de Nicolae Ceauşescu, la 2 martie 1978.

a

Ce reprezintă cifrele din CNP

Așa cum am spus, Codul numeric personal este unic, format din 13 cifre și 7 componente: S AA LL ZZ JJ NNN C. Litera S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana respectivă. Literele AA sunt reprezintă ultimele două cifre din anul nașterii, componenta LL este formată din luna nașterii cu valori între 1 și 12.

Continuând, componenta ZZ reprezintă ziua nașterii, cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31, după caz, iar componenta JJ reprezintă județul sau sectorul în care s-a născut persoana, sau în care avea domiciliul sau reședința la momentul acordării C.N.P.

NNN din Codul Numeric Personal reprezintă un număr secvențial cuprins între 001 și 999, repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere.

Ultima componentă din CNP este C care este formată dintr-o cifră de control.

Ce semnifică cifra de control din CNP

Cifra de control este cea care permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a celor 13 cifre din componența Codului Numeric Personal de identificare.

Validarea unui Cod Numeric Personal. constă în calcularea componentei C și compararea acesteia cu valoarea primită a aceleiași componente. Dacă acestea sunt identice, înseamnă că CNP-ul verificat este valid.

Calcularea componentei C se face întotdeauna folosind constanta “279146358279”. Astfel, fiecare cifră din primele 12 cifre ale CNP-ului este înmulțită cu corespondentul său din constantă. Rezultate sunt însumate și totalul se împarte la 11. În cazul în care restul împărțirii este mai mic de 10, acela reprezintă valoarea componentei C, dar dacă restul împărțirii este 10, valoarea componentei C este 1.

În țara noastră, atribuirea Codului Numeric Personal se face de serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor sau acolo unde acestea nu există sau nu funcționează, de autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale.

Pe același principiu, în străinătate, atribuirea CNP se face de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Rezidenții primesc un CNP de la Inspectoratul General pentru Imigrări care le este scris în permisul de ședere.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com