Concedii medicale 2021. Guvernul a decis! Amenzi uriașe pentru angajații care fac asta

Concedii medicale 2021. Ce trebuie să știe angajații și angajatorii. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede modificări la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Sunt prevăzute sancțiuni pentru angajați, angajatori și medicii curanți.

Modificare îi vizează pe românii care lucrează la mai mulți angajatori în același timp și care își iau concediu medical de la un angajator, iar la celălalt se duce la muncă.

Amenzile pornesc de la 1000 de lei și ajung până la 2000 de lei. Miercuri, 30 iunie 2021 Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care aduce modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Actul normativ prevede:

“sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă.”

În același timp se reglementează sancţiuni pentru medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Amenzi mai mari pentru medicii curanți și pentru angajatori

Proiectul prevede amenzi mai mari pentru medicii curanți și pentru angajatori. Astfel, amenzile cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei s-au majorat de la 3.500 la 6000 de lei în cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate/ nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuz nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune.

.

În același timp, amenzile cuprinse între 5000 și 10.000 de lei au fost majorate la 6000 și 11.000 pentru cazurile în care eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, se face cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com