ASCULTA LIVE ASCULTA FX NET RADIO
Prima leguma bagata la murat a fost castravetele, cu vreo doua mii de ani inainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima data. Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, isi pastra tineretea si frumusetea pentru ca era o mare consumatoare de muraturi. Iar Napoleon si-ar fi ajutat soldatii sa se mentina in putere tot cu ajutorul catravetilor murati.
Cate gospodine, atatea retete de muraturi, insa cea mai sanatoasa este fermentarea acido-lactica naturala, care presupune ca fructele sau legumele sa fie puse in apa cu sare.
Microflora din ele transforma glucidele in substante biologic active, benefice pentru sanatate. Muraturile sunt astfel, o sursa execlenta de vitamine si acid lactic. Indiferent de combinatiile de legume pe care le faceti, condimentele precum mustarul, mararul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calitati nutritive. Vedeta camarii cu bunatati ramane varza murata. Are atat de multe efecte sanatoase si atatea utilizari neasteptate, incat nu v-ati fi inchipuit! Varza murata are chiar mai multa vitamina C decat o portocala si este un aliat in tratarea infectiilor respiratorii.
Gogonelele murate sunt muratura perfecta in perioada de iarna. Se pot servi ca garnitura alaturi de orice preparat.
Ingredinte:
2,5 kilograme gogonele,
2 morcovi,
1 mâna flori de conopida,
4 linguri de sare grunjoasa,
1 tulpina hrean,
1/2 tulpina marar uscat,
frunze de telina,
4 foi de dafin,
8 catei de usturoi,
1 lingura boabe de piper,
1 lingura boabe de mustar.
Mod de preparare:
Borcanele in care urmeaza sa fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spala bine gogonelele si se arunca cele lovite sau care sunt stricate, deoarece exista riscul ca intregul borcan de gogonele murate sa se strice odata ce au fost lasate la murat.
Se curata morcovii si usturoiul, se taie morcovii rondele, se curata hreanul si se taie in patru pe lungime.
Intre timp, se pun 3 litri de apa si 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat in clocot si se lasa deoparte.
Se asaza pe fundul borcanului un strat de tulpini de marar rupte, impreuna cu frunze de telina. Apoi, se aseaza gogonele intercalate cu flori de conopida si rondele de morcovi. Se toarna boabele de mustar si cele de piper printre gogonele, se adauga frunzele de dafin si restul de tulpini de marar si telina. La final, se toarna saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele in care au fost puse gogonelele la murat se sigileaza bine cu un capac sau cu o folie de celofan.Gogonelele murate pentru iarna se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros.
Cateva ultime sfaturi! Folositi sare speciala pentru muraturi, pentru ca altfel se vor inmuia. Aveti grija ca intotdeauna borcanul sa se inchida etans si nu uitati sa puneti la loc legumele pe care le-ati scos si nu le-ati consumat. Iar daca suferiti de anumite boli, intrebati inainte medicul daca puteti manca sau nu legume murate!
Muraturile sunt nelipsite de pe mesele romanilor in timpul sezonului rece, ceea ce nu este deloc un lucru rau, atata timp cat muraturile sunt alese in mod corect.
Mai exact, muraturile obtinute prin fermentare sunt sanatoase, avand o multime de beneficii pentru oranismul nostru. Asadar, trebuie sa alegi muraturi puse dupa metoda traditionala. Murarea alimentelor a aparut pentru a se conserva alimentele pe care nu le regasim in natura pe toate perioada anului. Se pare ca procesul de murare a aparut, initial, in India, in urma cu mai bine de 5.000 de ani. Metoda traditionala de murare presupune folosirea unor ingrediente precum apa, sare, ulei ori alte condimente.
Prin fermentare, bacterii benefice apar in structura muraturilor, dar si in zeama acestora.
Iata ce beneficii au muraturile pentru sanatatea ta:
Sursa generoasa de antioxidanti
Antioxidantii pe care ii regasim in muraturi lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substante chimice formate in mod natural in corp, care distrug celulele si declanseaza boli precum cancerul ori bolile de inima. Spre deosebire de legumele gatite, muraturile isi pastreaza intacta cantitatea si calitatea de antioxidanti.
Ajutor de pret pentru digestie
Bacteriile probiotice din muraturi si din zeama acestora favorizeaza digestia. Mai ales in perioada in care urmam un tratament cu antibiotic, flora de probiotice este distrusa asa ca e indicat consumul de muraturi. Este vorba despre legumele murate dupa metoda clasica, nu despre cele murate in otet.
Supliment important de vitamine si minerale
Legumele murate au un continut bogat de vitamina C, A si K, precum si de minerale de pret precum fier, calciu si potasiu. Acestea intaresc sistemul imunitar, vindeca si previn anemia, intaresc oasele si asigura o vedere fara probleme.
Protectie pentru ficat
Muraturile au si o functie hepatoprotectoare, scazand toxicitatea de la nivelul ficatului. Bineinteles, este vorba despre muraturile puse in casa, nu despre cele cumparate de pe raftul magazinelor.
Calmeaza crampele musculare
Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, a dovedit ca muraturile au capacitatea de a ameliora sau chiar elimina crampele aparute la nivel muscular.
Rehidrateaza rapid
Efortul prelungit ori realizat in conditii climaterice dificile poate duce la deshidratare, iar apa nu va reusi sa te rehidrateaze rapid. Zeama de la muraturi este bautura ideala in asemenea situatii, aceasta hidratandu-te instantaneu datorita continutului ridicat de sodiu si potasiu. Atat sodiul, cat si potasiul sunt electroliti pe care organismul ii pierde prin transpiratie abundenta.
Scade nivelul de colesterol din sange
Mararul din muraturi este bogat in quercetina, despre care se stie ca are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol din sange. Un studiu realizat de catre cercatatorii de la Universitatea Hamadan din Iran, a dovedit ca, pe langa efectele benefice aupra colesterolului, mararul previne indigestia, calmeaza crampele la stomac, dar previne si flatulenta.
Contraindicații muraturi
Cu toate ca muraturile sunt sanatoase si indicate intr-o alimentatie echilibrata, exista o serie de afectiuni care sunt agravate de consumul de muraturi.
Persoanele hipertensive, spre exemplu, nu ar trebui sa consume muraturi pentru ca sodiul care se regaseste in cantitati mari in acestea nu este deloc benefic pentru tensiunea arteriala. Un castravete murat contine intre 500 si 1100 grame de sodiu, ceea ce inseamna mai bine de jumatate din doza zilnica permisa.
Totodata, muraturile cresc si riscul aparitiei cancerului la stomac. O echipa de medici de origine turca a descoperit, in cadrul unei statistici realizate, ca persoanele care au dzvoltat cancer gastric au facut, printre altele, abuz de consumul de muraturi de-a lungul timpului.
Riscul aparitiei problemelor renale creste si el odata cu consumul de muraturi in exces. Sarea din legumele murate, precum si din zeama de muraturi, solicita foarte tare rinichii, care pot ceda, imbolnavindu-se.
sursa:frumusetile.ro/doc.ro
Written by: admin
Copyright Fx Net Media Grup