AD

ACTUALITATE

Cum să scapi cu viață dacă ești atacat de un rechin: mărturiile supraviețuitorilor

todayiulie 5, 2022

Background
share close
AD
AD

Două femei, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în stațiunea egipteană Hurghada. În Marea Roșie trăiesc mai bine de 25 de specii diferite de rechini și atacuri au mai fost în ultimii 15 ani, iar în 2010 cinci oameni au fost atacați în doar cinci zile. Însă astfel de atacuri sunt foarte rare, dacă ținem cont că 13 milioane de oameni vizitau anual Egiptul înainte de pandemie și mulți dintre ei intrau și în Marea Roșie, fără a păți ceva.

Marea Roșie are o suprafața de 438.000 kmp, adică de aproape două ori mai mult decât România. Rechinii sunt ceva obișnuit, unele surse precizând că trăiesc acolo 25 de specii diferite de rechini, în timp ce alte surse vorbesc despre mai bine de 40 de specii. Așadar, rechinii sunt ceva obișnuit, însă atacurile asupra oamenilor sunt rare, fiindcă rechinii foarte rar ajung aproape de țărm. În ultimii 10 ani se știu șase cazuri în care atacurile unor rechini au provocat moartea unor turiști, în Egipt.

Cum să scapi cu viață dacă ești atacat de un rechin: mărturiile supraviețuitorilor
Păstrează contactul vizual cu rechinul!
Rechinii au metode diferite de a se lansa într-un atac: fie o fac direct, fără avertisment, fie preferă să dea târcoale, de câteva ori, victimei lor. În această situație, este esențial să nu scapi din ochi prădătorul, principalul atu pe care-l ai în pregătirea apărării.

Nu intra în panică!
Deși poate părea un sfat inutil, având în vedere situația în care te afli, nu poți ieși din ea dacă intri în panică. Scafandrul Paul de Gelder, care a fost atacat de un rechin-taur în 2009, explică importanța unei minți limpezi în acele momente dificile.

„Dacă vezi un prădător, vrei să pleci de acolo cât mai repede cu putință. Dar ești cel mai aproape de situația de a fi mușcat. Când înotam cu rechinii, 9 din 10 oameni spuneau că nu se simt amenințați. Că nu au simțit că rechinii vor să-i atace, ci erau doar curioși. Ține minte asta! Te va menține calm”, a spus bărbatul.

Paul de Gelder și-a pierdut o parte din brațul drept și tot piciorul drept, dar nu poartă pică rechinilor. „Rechinul a făcut ceea ce un rechin face în ocean”, a mai spus el.
Nu face mișcări bruște!
Dacă ai reușit să-ți ții în control panica va trebui să reziști tentației de a înota cu disperare spre țărm sau spre un refugiu. Nu scăpa din vedere animalul și rămâi pe poziție până când rechinul va înțelege că nu ești un pericol pentru el sau își va pierde interesul pentru tine.

Dacă a dispărut din aria ta vizuală nu înseamă că a plecat. Verifică încă o dată dacă e sigur să începi să înoți și îndreaptă-te spre cel mai apropiat loc de siguranță.

Dacă te atacă, apără-te!
Chiar dacă poate părea imposibil de realizat, cea mai bună cale de a scăpa cu viață în urma unui atac de rechin este să ripostezi. Acest prădător marin are câteva puncte vulnerabile, care îl vor face să sufere dacă sunt lovite.

Conform specialiștilor, loviturile puternice aplicate asupra branhiilor, ochilor sau botului rechinului (capătul nasului) îl vor determina să se retragă. Acestea sunt singurele zone vulnerabile ale unui rechin, așa că nu uita unde sunt localizate.
Orice obiect contondent pe care îl ai asupra ta (o piatră, un aparat foto subacvatic, un cuțit etc.) se poate transforma într-o armă de apărare extrem de eficientă. În lipsa lor folosește-ți corpul și lovește cu pumnii, genunchii, picioarele. Un alt supraviețuitor a povestit cum s-a luptat cu prădătorul marin.

Nu te uita la propria rană!
Dacă, totuși, ai fost mușcat de rechin este esențial să controlezi scurgerea sângelui. Fiindcă este puțin probabil să poți improviza un garou cât timp te afli în apă, în cazul unei mușcături la nivelul brațelor amintește-ți să ții brațul rănit cât mai sus în raport cu inima. „Menținerea acestuia deasupra inimii va opri sângerarea”, mai spune Paul de Gelder, care s-a felicitat că a fost suficient de inspirat să procedeze în acest fel după ce a fost atacat de rechin.

O altă greșeală pe care o fac victimele rechilor, spun cei care au trecut prin asemenea experiențe, este că se uită, cu groază, la propriile răni. Mușcăturile rechinilor pot provoca răni adânci, iar privind cu insistență și groază asupra lor îți pot induce o stare de șoc, care te-ar putea face să-ți pierzi cunoștința.

Sursa: https://radiosimplu.ro/

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com