Cum vor vota pe 6 decembrie românii din zonele carantinate. Anunțul premierului Ludovic Orban

Mai este puțin până la alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 6 decembrie. Astfel, premierul Ludovic Orban a oferit, luni, câteva precizări despre cum pot vota românii din localitățile aflate în carantină, în contextul în care trebuie respectate anumite restricții și măsuri de siguranță.

Cum vor vota românii din zonele carantinate

Pe data de 6 decembrie, românii sunt chemați la vot pentru alegerile parlamentare. Cum multe zone sunt în carantină și posibil ca altele să mai fie carantinate până atunci, premierul Ludovic Orban a precizat, luni, faptul că oamenii din localitățile respective vor putea vota. Mai mult, prim-ministrul a subliniat că ”nu vor exista restricții”  pe parcursul deplasării către secțiile unde cetățenii își vor exercita ”acest drept fundamental” informează România TV.

„Aş vrea să transmit un mesaj, există oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental”, a spus Ludovic Orban.

Urne mobile de vot pentru cei aflați în izolare

Mai mult, prim-ministrul a precizat că pentru persoanele care se vor afla în izolare se va aduce o urnă mobilă de vot, chiar la domiciliu.

De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie ca urmare a faptului că au venit dintr-o ţară cu incidenţă a ratei de infectare mai mare decât România şi se află în carantină de 14 zile, fie că au fost persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot, se va exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze şi să vină urna mobilă la ei acasă din cauza faptului că ei se află în izolare la domiciliu sau în carantinare. Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în izolare, în carantinare sau chiar dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a mai declarat premierul Ludovic Orban.

Cum va dovedi un români că merge la vot

Întrebat cum va dovedi un român dintr-o zonă carantinată că va merge la vot, pe 6 decembrie, premierul a spus că Biroul Electoral Central va lua o decizie în acest sens.

💥Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, + invitat special Fotograf Alex Harabagiu 💥 💥 Subiectul emisiunii: Avantajele si dezavantajele de a avea un business de succes. 💥

„Asta se va stabili prin decizia biroului Electoral Central. Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare va fi în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”, a explicat Orban.

Orban: ”A veni la vot nu înseamnă un risc suplimentar”

În ceea ce privește persoanele care nu vor dori să meargă la vot din cauza riscului de infectare, premierul dă asigurări că nu se va întâmpla acest lucru.

„Ca şi la locale, i-am îndemnat pe oameni să vină cu încredere, să îşi exercite acest drept fundamental, organizăm activitatea în secţiile de votare de asemenea natură încât să reducem la minimum riscul de râspândire. A veni la vot nu înseamnă un risc suplimentar pentru cei care îşi exercită dreptul de vot pentru că vom lua toate măsurile să ne asigurăm că nu există risc de transmitere în cadrul derulării procedurii de vot”, a mai spus Orban.

Măsuri anti-covid pentru alegerile parlamentare

Ludovic Orban a declarat că măsurile de siguranță valabile la alegerile locale se vor aplica și la cele parlamentare, de pe data de 6 decembrie.

„În principiu cam aceleaşi măsuri sunt, asigurarea distanţării pentru cei care aşteaptă, obligativitatea portului măştii, obligativitatea dezinfectării, organizarea secţiilor de votare în spaţii mai largi astfel încât cei care fac parte din biroul electoral al secţiei de votare să poată să aibă distanţarea corespunzătoare, limitarea numărului de persoane care intră simultan în funcţie de mărimea spaţiului astfel încât să nu se creeze aglomeraţie şi toate celelalte măsuri pe care le-am luat la locale şi care din punctul nostru de vedere au ferit oamenii de riscul îmbolnăvirii”, a explicat Ludovic Orban.

Sursa: redactia.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com