De ce saptamana are 7 zile si de ce luni este prima zi

De ce are săptămâna 7 zile și nu 8? De ce prima zi e lunea și nu marțea sau joia? Iată o curiozitate pe care sigur ai avut-o măcar o dată.

Cei mai mulți răspund la această întrebare făcând apel la Biblie, însă există și alte explicații. Cu toții știm că Dumnezeu a făcut lumea în șase zile și în a șaptea s-a odihnit, însă nu toată lumea e credincioasă, iar unii oameni au nevoie de răspunsuri ceva mai… palpabile.

Pornim de la simpla informație că nu întotdeauna săptămâna a avut 7 zile. Da, exact cum citești! În Roma Antică au fost perioade cu săptămâni de 3 zile, 5 zile sau chiar 8 zile.

Celții, aveau de pildă, o săptămână de 9 zile, iar vechii germani socoteau săptămâna după trecerea a 14 zile.

Săptămâna de 7 zile e una dintre cele mai vechi și mai populare, adoptată de înțelepții Babilonului antic, în anul 2000 înainte de Hristos. S-au stabilit cele 7 zile după un criteriu astronomic: ciclul lunar de 28 zile împărțit în pătrate care trebuiau să stea la baza măsurării timpului, deci și la baza măsurării săptămânii.

Aceasta este una dintre explicațiile științifice, certificată de cercetătorii din toată lumea. Mai mult, ciclul de 7 zile a fost folosit și de vechii evrei, care cunoșteau foarte bine fenomenele astronomice.

Cunoscutul istoric Josephus Flavius scria in secolul I d.Hr: „nu exista un popor grec sau barbar care sa nu fi peluat obiceiul nostru de a scuti oamenii de la munca si a le asigura odihna necesara in ziua a saptea”.

Cu privire la cea de-a doua întrebare din titlu, trebuie spus că nu peste tot săptămâna începe lunea. Din punct de vedere bisericesc, prima zi a săptămânii este duminica și nu lunea.

Lunea a fost considerată dintotdeauna ziua lunii (de aici și numele în orice limbă ai traduce), și, fiind ziua lunii, prima zi din seria celor 7 zile rezultate din calculele astronomice bazate pe ciclurile lunare a fost considerată ziua de început a săptămânii, scrie teotrandafir.com.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com