De ce se spune că Sfântul Dumitru bagă căldură în pământ și usucă plantele

Sfântul Dumitru – ce înseamnă pentru pământ și ce trebuie să facă agricultorii. Ce fac ciobanii de Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir. Ce tradiții se respectă, care sunt obiceiurile populare străvechi din 26 octombrie. Află toate informațiile în acest material despre o Sfântă Sărbătoare românească.

a

Sfântul Dumitru este patronul ciobanilor

Dacă de Sfântul Dumitru este vreme urâtă, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna se va prelungi şi vremea va frumoasă.   Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, pentru că ciobanii sunt cei care află dacă vremea va fi bună sau rea pentru ei. Ciobanii își pun cojocul în mijlocul oilor și urmăresc ce oaie se va așeza pe el. Dacă se așează o oie neagră, iarna va fi blândă, dar dacă se așează o oaie albă, urmează o iarnă friguroasă și aspră.

De ce e bine sa pui muraturi in ziua Sfantului Dumitru

 Tot pe 26 octombrie, de Sfântul Marele Mucenic Dumitru, se taie coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumoasă.

Tradiții specifice: în Bucovina, persoanele care seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru vor avea doar pagubă anul viitor.

În zona Olteniei, oamenii spun că doar daca cine respectă toate tradițiile sărbătorii este  cu adevărat protejat de necazuri și primejdii.

În anumite zone ale țării, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Sfântul Dumitru usucă plantele și bagă căldura în pământ

În tradiția populară românească, se spune că Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Cu alte cuvinte, el aduce iarnă. De aceea, se zice că Sfântul Dumitru bagă căldura în pământ.

Ca să combată asta, țăranii români aprind focul, iar copiii sar peste el, pentru a fi sănătoși. Se zice că focul încălzește morți și alungă fiarele. Cărbunii rămași după stingerea focului se aruncă în grădină ca să fie roditoare. Focul este protector și apără de rele, decazuri și protejează copiii și căsătoriile. 

În biserică se țin slujbe și se împarte de pomană. Copiii sunt cei care primesc de la femei, covrigi, fructe uscate, mere și nuci. 

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com