Dr. Balaban: Ouăle de Paște – Să nu sacrificăm sănătatea pentru estetică!

Paștele este aproape și parcă se aude în aer zumzetul pregătirilor. Este momentul când familia se află împreună, aceasta fiind cea mai mare sărbătoare creștin-ortodoxă.

a

Cele două mâncăruri ritualice pentru masa de Paște, ouăle vopsite și cozonacul sunt mândria fiecărei gospodine, motiv pentru care există o puternică preocupare pentru estetica și gustul acestora.

Este o problemă să mănânci ouă pătate cu vopsea chimică!

”Atenție, însă! Să nu sacrificăm sănătatea pentru estetică! Cu puțin efort le putem avea pe amândouă – susține Ștefan Balaban, fondatorul Aviputna și al brandului de ouă ”Din Ogradă”,  un reper de gust și excelență în domeniu:

Gospodinele știu că atunci când pun ouăle la fiert adesea să sparg și lichidul colorant pătrunde în interior. Și poate de multe ori și-au spus că nu e nici o problemă dacă mănâncă ouă ”pătate” cu vopsea.

Dar chiar este o problemă! Populația trebuie să conștientizeze că în vopseaua de ouă – obținută din granulate, lichid și praf –  există o abundență de e-uri periculoase pentru sănătate.  Chiar dacă oul nu se sparge, cei peste 9000 de pori de pe coajă absorb precum niște ”guri” vopseaua și o transferă în albuș și gălbenuș.  Când ajunge în stomac aceasta acționează ca o otravă din cauza cantității mari de e-uri pe care o conține,  putând cauza, prin acumulare, diverse patologii! – avertizează interlocutorul meu.

Și pentru că site-ul dumneavoastră promovează viața sănătoasă și m-ați întrebat cum pot fi vopsite ouăle de Paște așa încât să nu riscăm nici un pic, vă ofer o alternativă ieftină și la îndemână, dar mai ales complet naturală! Prin urmare, sugerez celor orientați către sănătatea proprie și cea a familiei să meargă pe variantele tradiționale, naturale, care pot genera același grad de satisfacție estetică, minus dăunătoarea otravă!” – îndeamnă dr. Balaban.

Același lucru îl susține și nutriționista Eviana Trandafir:

”Mă bucur că-mi puneți această întrebare, pentru că oamenii trebuie să fie mai alerți cu privire la păstrarea propriei sănătăți, ori lucrul acesta presupune atenție pentru conținutul alimentelor de pe farfurie, mai ales dacă le dăm copiilor! Eu, de exemplu, de ani de zile le vopsesc în mod tradițional, natural.  Rețeta de bază o știu de la bunica mea, din Bucovina, dar am perfecționat-o de-a lungul timpului și v-o spun cu mare drag:

Cum vopsești ouăle de Paște în mod absolut natural

Fierbem două sau mai multe sfecle curățate în două sau mai multe căni de apă – în funcție de câte ouă dorim să vopsim – și lăsăm să fiarbă 15-20 de minute. Culoarea din sfeclă va trece în apă colorând-o într-un roșu intens, sângeriu, o culoare minunată de altfel. Strecoară, adaugă o jumătate de ceașcă de oțet alimentar, lasă să se răcească, apoi scufundă ouăle fierte în acest lichid! Dacă vrei să obții un roșu mai deschis lasă-le în jur de o oră, iar dacă vrei un roșu puternic, lasă-le peste noapte. Apoi le scoți și le lași la temperatura aerului să se usuce. Bunica le ungea cu grăsime de gâscă dar în ziua de azi când, mai ales la oraș nu avem așa ceva în cămară, pot fi unse și cu un șervețel îmbibat în ulei.

În mod similar celui descris mai sus se poate proceda și pentru o obține ouă vopsite în alte culori. De exemplu, tot din experiența proprie vă pot împărtăși faptul că ouăle galbene se pot obține cu turmeric – se fierbe praful sau rădăcina de turmeric în apă și se procedează ca mai sus – cele portocalii cu paprika și cele albastre cu afine, chiar și congelate.” – își încheie nutriționista recomandările.

Vrei să ai un cozonac reușit de Paște? Află rețeta furnizată de către dr. Ștefan Balaban – Aviputna –  care ne demonstrează printr-o rețetă  de zile mari, că cel mai dichisit dulce românesc este cozonacul moldovenesc.

Interviu realizat de Adriana Caranfil

sursa: aquiahora.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com