E veste bună: Au început să mai ridice restricțiile! Cine are voie să iasă din casă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, secretarul de stat, Raed Arafat și secretarul de stat Bogdan Despescu au susținut joi seara, o declarație de presă, în care au anunțat Ordonanța Militară numărul 8.

a

Ordonanța Militară nr.8

Ministrul de Interne, Marcel Vela, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat și secretarul de stat Bogdan Despescu au anunțat joi seara, într-o declarație de presă, Ordonanța Militară nr. 8.

Marcel Vela a transmis un mesaj românilor aflați în diasporă și i-a sfătuit să nu revină în țară de Paște, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea și pentru a nu răspândi noul virus.

Așadar, Vela a anunțat că exportul pentru cereale este suspendat pe durata stării de urgență, iar apicultorii și cei care se ocupă cu pescuitul comercial vor putea circula fără probleme.

De asemenea, ministrul de interne a anunțat că zborurile pe relația Spania vor rămâne în continuare suspendate, iar piețele agro-alimentare vor rămâne deschise.

Vela i-a îndemnat pe cetățenii români să rămână în casele lor pentru a intra mai repede în normalitate. În ceea ce privește seara de Înviere, Marcel Vela a subliniat faptul că ar fi bine să rămănem în casă, pentru a nu ne confrunta cu un număr major de îmbolnăviri.

Știu că aţi dori să fiţi la biserică în Noaptea de Înviere şi la masă cu cei dragi a doua zi. Vom acorda o atenţie deosebită respectării prevederilor legale în această perioadă pentru că nu ne dorim să ne confruntăm cu o explozie a numărului de îmbolnăviri„, a spus Vela.

Ce prevede Ordonanța Militară nr. 8

Art.1 – (1) Este permisă circulația în afara
locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.

(2) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locația stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calității de apicultor se face cu adeverința ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile județene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor.

(3) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.

(4) Prevederile art.4 din Ordonanța militară nr.3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 se aplică în mod corespunzător.

(5) În declarația pe propria răspundere, persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) menționează, ca motiv, deplasarea în interes profesional, iar persoanele prevăzute la alin.(3) menționează, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.

(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Se prelungește suspendarea zborurilor spre Spania și din Spania

Art.2 – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

(3) Măsura prevăzută la alin.(1) se aplică și după durata pentru care este instituită starea de urgență prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgență pe întreg teritoriul României se prelungește și dacă în decretul de prelungire a stării de urgență se menține competența ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonanță militară, interzicerea graduală a circulației aeriene pe diferite rute.

Piețele agro-alimentare rămân deschise

Art.3 – (1) Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

(2) Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător.

(3) Unitățile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență, personalul acestora având obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

sursa : redacta.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE