Experta OMS s-a răzgândit după ce a declarat că asimptomatici transmit „foarte rar” Covid-19

Experta OMS care a afirmat, luni, că transmiterea coronavirusului de către pacienții asimptomatici este „foarte rară”, si-a rectificat declarația, scrie The New York Times.

Doctorul Maria Van Kerkhove, șefa OMS pentru bolile infecțioase, a transmis, marți, că declarația sa s-a bazat doar pe două sau trei studii și că a fost vorba despre o „neînțelegere”. „Doar am răspuns la o întrebare, nu am spus că este una din politicile OMS”, a explicat ea.

Comentariul său a stârnit o nouă dezbatere între experții în boli infecțioase cu privire la riscurile așa-numitelor răspândiri silențioase a virusului.

“Se pare că este rar ca o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul către o altă persoană”, a declarat Maria Van Kerkhove, luni, la un briefing în Geneva. Ea a spus că afirmațiile sale, care reiterează poziția anterioară a grupului cu privire la așa-numitele cazuri asimptomatice, se bazează pe rapoarte detaliate ale urmăririi contactelor din diferite țări.

Deși organizația medicală spunea încă din februarie că nu a văzut cazurile asimptomatice ca fiind o cauză majoră a răspândirii virale, observația lui Van Kerkhove, în cadrul unei conferințe de presă, a reînviat controversele privind rutele de transmitere a coronavirusului.

Maria Van Kerkhove a fost criticată de mai mulți oameni de știință care spun că declarația ei nu reflectă rezultatule studiilor actuale, care arată că pacienții asimptomatici pot răspândească ușor virusul SARS-CoV-2.

Un studiu desfășurat în aprilie arată că persoanele infectate transmit cel ușor coronavirusul cu două zile înainte să dezvolte primele simtome, iar 44% dintre infectări sunt provocate de persoane astimptomatice.

Raed Arafat: Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, marţi seara, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a rectificat declaraţia potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit virusul doar în cazuri foarte rare.

“OMS a rectificat declaraţia unui reprezentant de-al său potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul. Doctorul care a făcut declaraţia a declarat că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o neînţelegere. Asta nu arată neapărat că este o problemă la OMS – aici e un expert al OMS care a vorbit -, asta arată cât de la început este situaţia, că nu sunt studii clare. Centrul de Control al Bolilor are un document care urmează să fie analizat de Grupul de tratament al Ministerului Sănătăţii, prin care pacienţii care devin asimptomatici în spital şi rămân acolo – se spune că dacă au rămas asimptomatici după opt zile – dacă sunt asimptomatici şi sunt pozitivi, atunci pot pleca acasă şi mai rămân 14 zile acasă”, a afirmat Raed Arafat la Antena 3, citat de Agerpres.

Şeful DSU a subliniat că teoria care există până acum indică faptul că persoanele asimptomatice transmit virusul.

“Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Aceasta este teoria de până acum. Dacă vine cineva de la OMS şi ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic şi apoi, chiar dacă eşti pozitiv, nu mai transmiţi şi poţi să pleci în comunitate. Dar noi trebuia să-i protejam pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Pentru că aşa s-a transmis în comunitate, urci în autobuz, nu eşti simptomatic sau eşti foarte uşor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz. Asta s-a întâmplat cu cazul din Suceava”, a spus Raed Arafat.

Sursa: stirileprotv.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com