Fenomene meteo extreme în România. De ce spun specialiștii că vara lui 2021 va intra în istorie

România trece printr-o perioadă cu fenomene meteo extreme, caniculă, val de căldură, disconfort termic ridicat, dar și instabilitate atmosferică accentuată. Sunt zile de foc, cu un aer greu respirabil. Un expert climatolog a declarat la Digi 24 că este vorba despre o consecință a încălzirii globale.

Cum explică specialiștii fenomenele meteo extreme din România

Contrasele dintre regiunile lovite de caniculă și cele care s-au confruntat cu vijelii puternice nu au fost doar în România, ci în toată emisfera nordică. Sunt fenomene extreme: inundații, caniculă, incendii de vegetație, cu care se confruntă mai multe țări.

Potrivit climatologului Roxana Bojariu, vara anului 2021 va intra în istoria climatologiei și vom vorbi și vom cerceta aceste fenomene.

Această vară va intra în istorie pentru că am avut valuri de căldură care la o mai atentă studiere a lor s-a văzut că nu s-ar fi putut întâmpla fără aportul semnalului încălzirii globale. Există un studiu făcut imediat după ce în Columbia Britanică s-a înregistrat fenomenala temperatură de 49,6 grade Celsius și acest studiu arată clar, cu experimente numerice, cu observații, că nu am fi putut avea acel val de căldură dacă nu am fi umblat la concentrația de gaze cu efect de seră, dioxid de carbon, metal, acid de azot și dacă nu am fi intensificat noi, oamenii, la scara globală, acest efect. Ce s-a întâmplat acolo nu s-ar fi întâmplat dacă nu modificam noi sistemul climatic. E o concluzie științifică, a declarat climatologul, la Digi24.

Coduri portocalii de averse torențiale, marți, 3 august 2021

Administrația Națională de Meterologie a emis două coduri portocalii valabile până în jurul orelor 16.00, în mai multe localități din județele Prahova și Buzău.

Județul Prahova: Ploiești, Brazi, Valea Călugărească, Bărcănești, Puchenii Mari, Ariceștii Rahtivani, Filipeștii de Târg, Târgșoru Vechi, Poienarii Burchii, Berceni, Șirna, Gorgota, Râfov, Dumbrava, Mănești, Cocorăștii Colț, Tinosu, Olari.

Județul Buzău: Nehoiu, Pătârlagele, Pârscov, Lopătari, Cislău, Gura Teghii, Calvini, Chiojdu, Scorțoasa, Viperești, Pănătău, Mânzălești, Cătina, Cozieni, Brăești, Colți, Bozioru, Odăile, Cănești, Chiliile.

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com