Fenomenul neobișnuit care s-a produs după cutremurul devastator din Turcia. Ce au observat experții

Cutremurul de luni dimineață, din Turcia, a provocat câteva mii de victime, iar bilanțul continuă să crească pe măsură ce salvatorii caută printre dărămături. Seismul s-a produs într-o zonă cunoscută pentru gradul ridicat de seismicitate, iar la scurt timp, experții au remarcat un anumit detaliu. Fenomenul neobișnuit care s-a produs după cutremurul devastator din Turcia.

a

Expert în fizica Pământului, despre fenomenul neobișnuit care s-a produs după cutremurul devastator din Turcia

Luni dimineața, Turcia și Siria au fost afectate de un cutremur de 7,8 grade pe Scara Richter, urmat de o replică de peste 6 grade. Până în prezent, autoritățile au confirmat moartea a cel puțin 5.000 de persoane din cele două țări, însă bilanțul este provizoriu. Alte câteva mii de persoane au fost rănite, dar au scăpat cu viață.

Într-un interviu pentru cotidiatul italian Corriere della Sera, expertul în fizia Pământului Carlo Doglioni a explicat de ce cutremurul de luni a provocat pagube atât de mari. Expertul, care este și președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a explicat că: „în Turcia, pâmântul s-a deplasat 3 metri în câteva zeci de secunde, de-a lungul unei falii de 150 de kilometri.”. Acesta a continuat:

„Ce s-a întâmplat este că ceea ce numim placa (tectonică) arabă s-a deplasat aproximativ 3 metri pe direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană. Din estimările pe care le avem, care se actualizează treptat, știm că falia s-a activat pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de 3 metri. Totul s-a petrecut în câteva zeci de secunde, generând acest cutremur cu magnitudinea 7,8,-7,9. Este o mișcare foarte mare.”, a spus el, potrivit Libertatea.

Ce deosebire există între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea
Cutremurul din Turcia a dus la moartea a peste 5.000 de oameni

„Una dintre cele mai periculoase zone din Mediterană”

Expertul în fizica Pământului a mai explicat că zona unde s-a produs seismul era cunoscută drept una dintre cele mai periculoase. Cutremure de mare magnitudine au mai avut loc acolo și în trecut, însă niciunul nu a fost la fel de puternic precum cel de luni, 6 februarie.

„Vorbim despre o zonă cu un grad ridicat de seismicitate, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterană. În secolele trecute (acolo) au avut loc cutremure extrem de violente”, a mai spus expertul italian.

El a îndemnat la prudență și atenție, deoarece cutremure precum cel din Turcia se pot întâmpla oricând și în alte zone ale lumii. Potrivit experților, puterea seismului din Turcia a fost echivalentă cu cea a 130 de bombe atomice.

„Am anticipat de mult timp un cutremur mare în această regiune, dar nu ne așteptam ca acesta să fie atât de neobișnuit de puternic și distructiv.”, a spus și profesorul Ahmet Cevdet Yalciner, un important expert turc în gestionarea dezastrelor, potrivit aceleiași surse.

sursa: https://www.ego.ro/fenomenul-neobisnuit-care-s-a-produs-dupa-cutremurul-devastator-din-turcia-ce-au-observat-expertii-60268.html?utm_source=FBCrossRolRo&utm_campaign=unici&utm_content=FBpartener&utm_medium=FBcross

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com