Gutuile sunt recunoscute in medicina populara. Gutuia este un adevarat izvor de sanatate pentru organism, datorita vitaminelor si mineralelor: provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru. Aceasta mai contine apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales in seminte).
Ceaiul din gutui este benefic impotriva racelii, tusei si raguselii
In medicina naturista, gutuia este utilizata pentru proprietatile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante si tonice.
Ceaiul din gutui cu putin zahar reprezinta un remediu impotriva tusei si raguselii. Ceaiul din frunze de gutui, in amestec cu flori de tei, este recomandat in amigdalite si raceli. Zeama din frunze de gutui se aplica pe rani infectate, iar ceaiul din samburi, in amestec cu zahar candel (glucida alimentara formata din cristale de zaharoza) si cu tarate de grau, este folosit contra tusei. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant in caz de insuficienta cardiaca si in bolile de ficat.
Gutuia in afectiunile pulmonare
Cea mai importanta proprietate a gutuilor este aceea de intarire a organismului. Gutuile stimuleaza apetitul si poate fi consumata de persoanele care sufera de anemie, slabite, aflate in convalescenta, de copii si batrani. Fructele, semintele si florile de gutui intaresc ficatul si pancreasul.
Gutuia ajuta chiar si in tuberculoza. Fructul este foarte bogat in acid citric si in pectina, care are efect benefic asupra sistemului circulator, determinand scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, gutuile sunt recomandate in astm, bronsite, colon iritabil, dureri articulare, eczeme, enterita, enterocolita, faringite, precum si in caz de hemoragii uterine si intestinale, hemoroizi, hepatita, hiperaciditate gastrica, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii si insuficienta hepatica.
Gutuile mai sunt recomandate si in iritatii gastrice, datorita taninului si pectinei
Beneficiile gutuilorÂ
Gutuile se pot consuma ca proaspete sau sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct), suc proaspat, sirop, dulceata, jeleu, compot.
Sub forma de decoct, gutuile se folosesc in stari de greata sau dureri articulare. Cateva bucati de gutuie se fierb timp de 5 minute in 250 ml de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual indulcit.