AD

Uncategorized

Importanța albinelor pentru oameni, pentru planetă și pentru aprovizionarea cu alimente

todayiunie 12, 2021 2

Background
share close
AD
AD

Albinele sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor și a planetei. Mierea și alte produse au proprietăți medicinale, iar rolul albinelor ca polenizatoare le face vitale pentru aprovizionarea cu alimente.

Există aproximativ 20.000 de specii de albine cunoscute în întreaga lume, iar peste 4.000 sunt native în Statele Unite. Oamenii gestionează doar câteva dintre acestea, iar majoritatea speciilor sunt sălbatice.

Pe lângă faptul că apreciază albinele pentru mierea lor, oamenii au ajuns să recunoască importanța albinelor în promovarea securității alimentare și a varietății plantelor și animalelor.

Cu toate acestea, o creștere a factorilor, cum ar fi utilizarea pesticidelor și urbanizarea, înseamnă că albinele sunt în prezent în declin, afectând în mod negativ multe dintre ecosistemele Pământului.

O pierdere a albinelor ar afecta aprovizionarea cu miere, dar, mai ales, securitatea alimentară mondială și biodiversitatea. Fără ele, lumea ar putea fi un loc foarte diferit.

Produse apicole pentru sănătate

Nu toate albinele produc miere, dar aceasta este unul dintre principalele motive pentru care oamenii le apreciază. Substanța este un îndulcitor natural cu multe calități potențiale pentru sănătate.

Oamenii au folosit albinele și produsele legate de albine în scopuri medicinale de mii de ani. Cercetătorii au remarcat afirmațiile potrivit cărora are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii și anticancerigene.

În medicina tradițională, oamenii folosesc mierea atunci când tratează o mare varietate de afecțiuni. Deși multe dintre aceste utilizări nu au susținere științifică, ele includ:

boli oculare
astmul bronșic
infecții ale gâtului
tuberculoza
sete
sughiț
oboseală
amețeli
hepatită
constipație
infestare cu viermi
hemoroizi
eczeme
ulcere
răni

Ceara de albine este un alt produs important pe care oamenii îl foloseau anterior în impermeabilizare și combustibil. În prezent, are beneficii pentru sănătate și se regăsește într-o serie de produse de îngrijire a pielii. În plus, industriile farmaceutice o folosesc în unguente.

Produse apicole pentru sănătate

Alte produse apicole care pot fi benefice pentru sănătatea umană includ:

propolisul, o rășină pe care albinele o creează
pâinea de albine
polenul de albine
jeleul regal
ceară de albine
venin de albine

Într-un studiu din 2020, oamenii de știință au găsit dovezi că melitina, o componentă a veninului de albine, ar putea distruge celulele canceroase.

Polenizarea

În ultimii ani, a devenit clar că mierea ar putea să nu fie cel mai important motiv pentru a proteja albinele. Acest lucru se datorează faptului că albinele joacă un rol crucial în polenizare, unde își folosesc firele de păr de pe corp pentru a transporta boabe mari de polen între plante.

Aproximativ 75% din culturi produc randamente mai bune dacă animalele le ajută la polenizare. Dintre toate animalele, albinele sunt cei mai importanți polenizatori ai plantelor sălbatice și de cultură. Ele vizitează peste 90% din cele mai importante 107 culturi din lume.

Cu alte cuvinte, albinele sunt esențiale pentru creșterea multor plante, inclusiv a culturilor alimentare.

Importanța istorică

Oamenii lucrează cu albinele în întreaga lume de milenii. Importanța provine din recoltarea directă a mierii și a cerii de albine și din credințele culturale.

De exemplu, grecii antici considerau albinele ca fiind un simbol al nemuririi. În secolul al XIX-lea, apicultorii din Noua Anglie își informau albinele despre orice eveniment major din societatea umană. Între timp, nativii din nordul Australiei foloseau ceara de albine atunci când produceau artă rupestră.

Pentru experții în istorie, produsele apicole reprezintă un aspect cheie al arheologiei. Acest lucru se datorează faptului că ceara de albine produce o “amprentă chimică” pe care oamenii o pot evalua pentru a identifica componentele din reziduurile organice.

Societatea și mediul înconjurător pot ajuta albinele

Albinele sunt foarte inteligente, iar oamenii au aplicat cunoștințele despre manierele și interacțiunile lor sociale atunci când au creat inițiative umane.

De exemplu, cercetătorii au sugerat că studierea acțiunilor albinelor ar putea ajuta experții să elaboreze planuri de urgență pentru evacuarea oamenilor dintr-un mediu supraaglomerat.

Observarea dansurilor albinelor poate ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă unde au loc schimbări în mediul înconjurător.

Practicile agricole, încălzirea globală și bolile sunt doar câteva dintre motivele pentru care numărul albinelor este în declin. Experții sunt îngrijorați de impactul asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial, în special fructe, nuci și legume.

Ei spun că, fără albine, nu vor mai exista nuci, cafea, cacao, roșii, mere sau migdale, pentru a numi doar câteva culturi. Acest lucru ar putea duce la deficiențe nutriționale în dieta umană, deoarece aceste produse sunt surse esențiale de nutrienți vitali.

În plus, proprietățile medicinale ale veninului de albine și ale altor produse apicole ar putea să nu fie niciodată accesibile fără ca albinele să le furnizeze.

În termeni financiari, polenizarea fructelor și legumelor de către albinele sălbatice din Statele Unite are o valoare economică ridicată. Un studiu realizat în 2020 a constatat că albinele sălbatice sunt responsabile pentru o parte semnificativă din venitul net obținut din afine. Există o legătură directă între randamentul economic al fermierilor și prezența albinelor.

În 2012, experții au estimat că valoarea totală a polenizării se ridică la 34 de miliarde de dolari, o mare parte din această sumă datorându-se albinelor.

Curțile și grădinile verzi pot fi resurse vitale pentru albine. Cultivarea florilor indigene și lăsarea buruienilor să se dezvolte pot contribui la sănătatea și numărul albinelor, oferindu-le hrană și adăpost. Reducerea activităților de amenajare a spațiilor verzi, cum ar fi cositul sau tăierea, poate ajuta albinele prin creșterea cantității de vegetație disponibilă.

Potrivit unui studiu din 2019, pe lângă beneficiile pentru albine, creșterea spațiilor rurale în zonele urbane poate stimula bunăstarea mentală și emoțională a oamenilor.

De exemplu, un studiu cetățenesc din 2020 a dezvăluit că albinele de dovleac ocupă o arie geografică largă și preferă fermele cu mai puține perturbări ale solului.

În plus, în 2007, în cadrul Marelui Proiect Polenizator, un parteneriat din New York a încurajat membrii publicului să urmărească albinele și să înregistreze tipurile de flori sălbatice pe care le vizitează.

Astfel de constatări îi ajută pe oamenii de știință să găsească modalități utile de a proteja albinele. Cu toate acestea, acest lucru depinde de faptul că oamenii sunt capabili să identifice corect speciile. Prin urmare, învățarea despre speciile și obiceiurile albinelor poate ajuta, de asemenea, persoanele să le protejeze.

AD

Written by: admin

Rate it

Similar posts

Uncategorized

BANCUL DE WEEKEND | „MAMĂ, DISEARĂ NU DORM ACASĂ”

– Mamă, diseară nu dorm acasă. – Aoleu! Dar unde dormi, puiule? – Dorm la una. – Nu îmi vine să cred ce spui. Așa te-am crescut eu? – Mamă, am 40 de ani! – Hai acasă, că îți face mama piure cu copănel. – Și cu sosuleț? – Și […]

todayianuarie 19, 2024 13


AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com