In egiptul antic pisicile erau mumificate si ingropate cu bijuterii, ranirea unei pisici era o crima severa si se putea aplica pedepsea cu moartea - RADIO FX NET

In egiptul antic pisicile erau mumificate si ingropate cu bijuterii, ranirea unei pisici era o crima severa si se putea aplica pedepsea cu moartea

Religia egiptului antic era un sistem complex de credinte politeiste care includeau o mitologie elaborata si un numar mare de zeitati. Multe din zeitatile reprezentate de egipteni aduc foarte mult cu animalele : zeul funebru Anubis era deseori pictat ca un sacal, Hathor zeita fertilitatii era reprezentata prin vaci iar Horus zeul cerului si al regilor(faraonilor) era de obicei reprezentat printr-un vultur ostentativ ornamentat. Semnificatia animalelor era peste aceea de a reprezenta zeii, erau parte integranta in cultura si societatea egipteana.
Pisicile erau animalele favorite ale egiptenilor, erau sacre pentru ca o reprezentau pe zeita Bastet, zeita protectiei parintesti,a fertilitatii. Pisicile domesticite erau prezente in multe gospodarii din regat : Nobilii le considerau simboluri prin care isi puteau arata bogatia, statutul si gratia , iar oamenii de rand le laudau abilitatile de a omora serpii veninosi si de a tine departe rozatoarele departe de grane si depozitele de mancare. Ranirea unei pisici putea aduce aplicarea pedepsei cu moartea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un numar mare de pisici din perioada egiptului antic au fost mumificate si ingropate cu articole diverse de bijuterii, si multe din pisicile mumificate erau expuse la diferite altare din regat. Totusi anumiti antreprenori nemilosi au profitat de statutul sacru pe care acestea le aveau, acestia cresteau pisicile pana la maturitate dupa care le omorau: faceau asta pentru a mumifica pisicile si pentru a le vinde mai departe preotilor, pelerinilor si oricui ar fii vrut sa isi orneze micul altar personal cu un animal mumificat.

Acesti cruzi antreprenori probabil au pus piatra de temelie a celui mai mare mormant in aer liber de pisici mumificate. In 1888, un fermier sapa o fantana in desert inafara orasului Beni Hasan, la cateva sute de mile de capitala Egiptului, Cairo. In tot acest timp zona din jurul Beni Hasan era cunoscuta pentru multitudinea de morminte ale nobililor din perioada Egiptului antic, incluzand si mormantul lui Amenemhat care era conducatorul cultului religios in timpul domniei faraonului Senusret I din secolul 20 de dinainte de Hristos, fermierul nu se astepta ca prin sapaturile efectuate sa descopere circa 80.000 de pisici mumificate.
Descoperirea fermierului a atras foarte multi localnici care au dat buzna in zona mormantului in cautare de obiecte istorice si valoroase. Nu au gasit nimic inafara de un sarcofag de bronz de marimea unei pisici si cateva bijuterii, asa ca au inceput sa vanda pisicile mumificate oricui puteau si oricui le cumpara. Atunci aceste pisici nu au fost apreciate la adevarata valoare si au fost vandute pe un pret de nimic, altele au fost vandute oamenilor din diferite colturi ale Egiptului, care le-au pastrat ca si suveniruri si un numar si mai mare din ele au ajuns la diferiti furnizori si agricultori care le-au folosit pentru a fertiliza solul si in fabricarea de vopsea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un numar de 9 tone de pisici mumificate au fost transportate catre orasul Liverpool, unde au fost vandute in 2 licitatii organizate de Gordon and Co. , in timpul celei de-a doua licitatii, licitantul a folosit un craniu de pisica pe post de ciocan pentru licitatie. De vreme ce multi membrii ai clasei de sus ale Britaniei respectau cultul antic al pisicilor egiptene, cele mai multe dintre pisicile din Beni Hasan au fost cumparate de egiptologi, colectionari si reprezentanti ai diferitelor muzee. O tona de ramasite mumificate de pisici putea fi cumparata cu suma de 17 lire, echivalentul a mai mult de 2,000 de dolari in termeni contemporani.
Analiza cu raze x a unui numar de pisici din Beni Hasan a fost realizat in a doua jumatate a secolului 20(XX). Analizele au aratat ca majoritatea pisicilor aveau mai putin de un an si au fost omorate intentionat prin lovituri ale craniilor.
Aceste descoperiri sugereaza ca acele pisici au facut parte dintr-un plan mai amplu si viclean de a castiga sume mari de bani profitand de popularitatea lor in randurile egiptenilor care le venerau.

SURSA  

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com