Inflația a explodat! Prețul gazelor s-a dublat, iar alimentele s-au scumpit drastic

În ultima perioadă, românii au fost martorii unor scumpiri majore. Cheltuielile fiecăruia au atins cote maxime și se pare că trendul scumpirilor nu se oprește aici. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat astăzi o explozie a inflației, care a dus la dublarea prețului la gaze și scumpiri majore la alimente.

a

La cât a urcat inflația

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) care trage un semnal de alarmă asupra acestor schimbări majore. Cât despre mărfurile nealimentare, acestea s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, față de aceeași perioadă de anul trecut.

„Preţurile de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022, au crescut cu 3,7%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%”, se arată într-un comunicat INS.

BNR și-a actualizat și el valorile, explicând că aceste schimbări s-au produs „sub impactul puternic al șocurilor globale pe partea ofertei, amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei”. Astăzi, 11 mai, indicele ROBOR a crescut la 5,37%, deși marți atinsese deja cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, de 5,21%.

Alimentele, din ce în ce mai scumpe

Cea mai mare scumpire a fost înregistrată la gaze, ale căror preț a crescut cu 85%, ceea ce înseamnă că s-a dublat, în timp ce costurile la carburant au crescut cu 36%, potrivit INS. Alimentele nu se lasă nici ele mai prejos și continuă să se scumpească în mod constant. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la alimentele de bază precum cartofi (41%), ulei (38%), făină, mălai, pâine (20%).

BNR susține că prețul inflației va rămâne format din două cifre până la la jumătatea anului 2023 și abia de atunci va începe să scadă.

„Dinamica inflației va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior și va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023”, spune comunicatul BNR.

Sursa: https://fresh24.ro/

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com