AD

CREDINTA

Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare semnificativă. Tradiții și semnificații pentru ziua de 2 februarie

todayfebruarie 2, 2024 17

Background
share close
AD
AD

Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare semnificativă. Tradiții și semnificații pentru ziua de 2 februarie

Pe parcursul anului, creștinii ortodocși sărbătoresc o serie de Praznice Împărătești, iar pe data de 2 februarie, se celebrează Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare adânc înrădăcinată în tradiția creștină are la bază o istorie bogată, plină de evenimente semnificative.

Semnificația sărbătorii Întâmpinarea Domnului

Potrivit învățăturilor religioase, Întâmpinarea Domnului are la bază o serie de evenimente istorice. Unul dintre acestea a fost cutremurul din anul 528, care a avut loc în ținutul Antiohiei și a adus moartea multor oameni. La aceasta s-a adăugat o epidemie de ciumă care a lovit Constantinopolul, decimând o mare parte din populație. În aceste momente critice, oamenii s-au adunat pentru a cere ajutor divin, organizând slujbe speciale.

În această zi, se desfășoară tradiția binecuvântării lumânărilor, cunoscută și sub numele de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau Ziua Lumânărilor. Obiceiul provine din timpurile vechi, când femeile care deveneau mame se deplasau la templu la 40 de zile după naștere și ofereau o pereche de turturele ca jertfă.

Astfel, conform tradiției, Fecioara Maria L-a dus pe Iisus Hristos la templu la 40 de zile de la naștere, adică pe 2 februarie. Acest obicei s-a păstrat de-a lungul secolelor, iar părinții continuă să-și ducă copiii la biserică la 40 de zile după naștere, pentru a-i închina la sfintele icoane și pentru a-i dărui lui Dumnezeu.

Profeția lui Simeon

În această zi, creștinii sărbătoresc și profeția lui Simeon, numită “Îmblânzirea inimilor împietrite” sau “Profeția lui Simeon”. Această profeție este ilustrată printr-o icoană în care Maica Domnului apare fără Iisus Hristos, cu șapte săbii înfipte în piept. Aceasta este o reprezentare a suferinței și a durerii pe care Maica Domnului le-a purtat în inima ei în timpul vieții și a crucificării Fiului ei.

Rugăciunea la Întâmpinarea Domnului

Cu ocazia Întâmpinării Domnului, creștinii rostesc și rugăciuni specifice. Una dintre aceste rugăciuni este:

“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care ai fost proorocit de mai înainte de profeți ca prin oglinda în ghicitură, iar mai apoi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon spre mântuirea tuturor celor din Adam!

Cât de proslăvită și luminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserică, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi, cerurile se bucură, și pământul se veseli de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru.

De mult, Moise a urcat pe munte pentru a vedea slava Ta, dar nu i s-a arătat fața Ta, ci doar spatele. În această zi luminată a Întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat ca Om, strălucind de nespusă lumină dumnezeiască, pentru ca, împreună cu Simeon, să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile noastre și să Te primim în inimile noastre, astfel încât să Te cunoaștem ca pe Dumnezeu venit în trup.

Cu aceasta, proslăvim coborârea Ta de neînțeles și iubirea Ta nemărginită față de omenire, prin care ai adus bucurie cerului și pământului, într-o lume căzută în păcat de mult timp.

Rugăm ca, dintre toți cei ce sărbătoresc Întâmpinarea Ta dumnezeiască, să ne învrednicești să Te întâmpinăm cu candelele credinței, să privim cu ochii credinței fața Ta dumnezeiască și să Te purtăm în inimile noastre în fiecare zi, astfel încât Tu să fii Dumnezeul nostru, iar noi să fim poporul Tău.

Slavă milostivirii Tale, slavă Împărăției Tale, slavă grijii Tale, Cel iubitor de oameni, căci a Ta este Împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel Fără-de-Nceput Tatăl Tău și cu Preasfântul, Bunul și Dătătorul de viață Duh al Tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Tradiții populare de Întâmpinarea Domnului

În această zi, Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ziua

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com