Iohannis a anunțat ce cuprinde planul național de redresare economică. Ce spune despre posibilitatea unui nou “lockdown”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după o şedinţă pe tema fondurilor europene, că fost analizat stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă, precizând că au fost stabilite 12 direcţii prioritare.

a

”Am avut astăzi o întâlnire cu premierul şi cu miniştrii cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă. Am obţinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 miliarde euro. Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economică post pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista anumite condiţionalităţi în utilizarea cestor fonduri. E vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca economia să se dezvolte durabil pe termen mediu şi lung”, a declarat preşedintele.

Iohannis a transmis că fondurile reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România de a construi autostrăzi, căi ferate, de a implementa programe de digitalizare în economie, în admistraţie.

“Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate. Toate acest fonduri vor contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi. Am stabilit 12 direcţii prioritate – sănătate, educaţie, digitalizare şi combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare şi inovare şi creşterea capacităţii de relizienţă în domeniul sanitar şi alimentar”, a adăugat preşedintele.

Președintele a transmis, de asemenea, că într-un singur an rata de absorbţie a crescut de la 32% la 46%.

”Când spun că am încredere că Guvernul actual va reuşi să obţină bani puşi la dispoziţie de UE, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri UE, cele care sunt deja acum la dispoziţia noastră, este deja mai bună decât în guvernarea anterioară. Sumele atrase în ultimele 12 luni, însumează 4,1 miliarde de euro la care se adaugă şi plăţile directe în agricultură. Asta înseamnă că într-un singur an rata de absorbţie a crescut de la 32% la 46%”, a susţinut Iohannis.

Autoritățile nu iau în calcul un nou “lockdown”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că, până în prezent, România a gestionat bine pandemia COVID-19 iar deocamdată situaţia nu presupune carantină sau “lockdown”.

“Aflăm de la buletinele de ştiri că la noi pandemia este în extindere, dar, în realitate, lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. (…) Din păcate, în unele state europene s-a ajuns să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru. De aceea spun mereu românilor şi autorităţilor să combatem eficient această pandemie. (… ) De la începutul pandemiei până acum, locurile de la terapie intensivă s-au dublat. Deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown”, a spus Iohannis într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Sursa: D.B.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com