LIVE UPDATE Criza din Ucraina. NATO trimite avioane şi vapoare în Europa de Est - RADIO FX NET

LIVE UPDATE Criza din Ucraina. NATO trimite avioane şi vapoare în Europa de Est

Citește cele mai noi informații despre criza din Ucraina:

UPDATE 14.25 Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de confloictul în curs cu Rusia, relatează AFP.

Este vorba despre un nou ”pachet de ajutoare de urgenţă” – care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre -, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a precizat că, de la începutul conflictului în 2014, UE şi instituţiile financiare europene au mobolizat deja ”17 miliarde de euro ca subvenţii şi împrumurturi” de care a beneficiat Ucraina, potrivit News.ro.

Acest nou ajutor – în valoare de 1,2 miliarde de euro – urmează să fie alocat în mai multe etape.

O primă tanşă – în valoatre de 600 de milioane de euro – urmează să fie ”vărsată rapid”, a precizat von der Leyen – cu condiţia ca celelalte instituţii europene să dea undă verde rapid.

UPDATE 14.15 Ministrul Tineretului și Sportului al Ucrainei, Vadim Gutzeit, a declarat că sportivii au fost sfătuiți să nu stea lângă ruși în timpul evenimentelor de la Jocurile Olimpice pentru a evita provocări, conform RIA Novosti Sport.

UPDATE 13.55 Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a transmis că exerciţiile navale ruseşti în apele internaţionale din apropierea Irlandei “pur şi simplu nu sunt binevenite şi nu sunt dorite în acest moment”, transmite DPA şi Reuters.

Coveney a explicat că Moscova a informat Irlanda că marina rusă intenţionează să efectueze exerciţiile la 240 de kilometri de coasta de sud-vest a Irlandei, în Marea Irlandei.

“Noi nu avem puterea să prevenim aceasta, dar i-am spus clar ambasadorului rus în Irlanda că acest lucru nu este binevenit”, a adăugat el, citat de Agerpres. 

“Nu este momentul pentru a creşte activitatea militară şi tensiunea în contextul a ceea ce se întâmplă cu şi în Ucraina în acest moment”, a precizat Coveney.

NATO trimite trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est

UPDATE 13.20 NATO trimite trupe, nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est. 

”NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, a transmis Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Astfel, Danemarca va trimite o  fregată la Marea Baltică. De asemenea, va trimite patru avioane de vânătoare de tp F-16 în Lituania.

Reprezentanții NATO mai spun că Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi vrea să trimită avioane de luptă în Bulgaria.

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO.

De asemenea, Țările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO.  

UPDATE 12.35 Întrebat de ce nu impune de acum sancțiuni împotriva Rusiei, Antony Blinken a transmis că acestea trebuie folosite ca o metodă de descurajare a Rusiei. 

“Este esențial să folosim sancțiunile că metodă de a descuraja agresiunea Rusiei. Odată ce sunt instituite, pierdem acest efect de descurajare. Ce facem acum este să pregătim o serie întreagă de măsuri de care Puțin să țină seama înainte de a lua decizia”, a spus secretarul de stat american. 

Rusia se plânge de fake news 

UPDATE 12.19 Rusia susține că țările occidentale au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei, întrucât nu mai pot ”întinde la nesfârşit această poveste” prin intermediul reţelelor sociale, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova la postul de radio Eho Moskvî, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.

“Acum în fiecare zi sunt publicate prin media oficiale, tradiţionale (astfel de fake-uri), pentru că ele (ţările occidentale) nu mai pot întinde la nesfârşit această poveste prin reţelele sociale. Prin urmare, sunt folosite pentru a publica această dezinformare marile media tradiţionale sau, aşa cum au făcut britanicii, chiar propriile resurse oficiale”, a notat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, amintind recenta declaraţie a Ministerului de Externe britanic, potrivit căreia Moscova se pregăteşte să aducă un guvern prorus la putere în Ucraina, notează Agerpres.

Potrivit lui Zaharova, pentru ca britanicii să publice aşa ceva pe resursele lor oficiale, ar trebui să fie o “poveste extraordinară”. “De obicei, ei acţionează diferit – prin link-uri, scurgeri de informaţii şi aşa mai departe. Dar aici au mers pe această cale şi au publicat o declaraţie la ei acasă şi chiar propriile media i-au ridiculizat, pentru că această provocare era deja evidentă”, a adăugat ea.

Londra retrage o parte din personalul ambasadei britanice de la Kiev

UPDATE 12.17  Londra retrage o parte din personalul ambasadei britanice de la Kiev în faţa “ameninţării tot mai mari” a Rusiei, potrivit Ministerului de Externe, a doua zi după rechemarea familiilor diplomaţilor americani, informează France Presse.

“Unii membri ai personalului ambasadei” şi rudele lor “se retrag de la Kiev ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei”, potrivit ministerului, care subliniază că “ambasada britanică rămâne deschisă şi va continua să îşi îndeplinească sarcinile esenţiale”, notează Agerpres.

UPDATE 11.24 Ucraina critică decizia SUA de a rechema familiile diplomațiilor. Ucraina a numit luni decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept “prematură” şi “excesivă” pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse, relatează France Presse, conform Agerpres.

“Respectând dreptul altor state de a asigura securitatea misiunilor lor diplomatice, considerăm această măsură a părţii americane ca prematură” şi “excesivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, într-un comunicat. 

UPDATE 10.50  Șeful diplomației europene nu urmează exemplul SUA care au rechemat familiile diplomaţilor lor, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse şi Reuters.

“Cred că nu ar trebui să dramatizăm situaţia şi să părăsim Ucraina, cu excepţia cazului în care Statele Unite ne oferă informaţii care să justifice această decizie”, a spus Josep Borrell înaintea unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, notează Agerpres. 

UPDATE 08.33 Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a amplificat avertismentul împotriva unei invazii ruse. „Dacă o singură forță rusă suplimentară intră în Ucraina într-un mod agresiv, asta ar declanșa un răspuns rapid, sever și unit din partea noastră și a Europei”, a declarat Blinken pentru CNN. 

NYT: Biden ia în calcul trimitera a mii de soldați și armament în țările baltice și din Europa de Est

UPDATE 07.55 Președintele american, Joe Biden, ia în considerare trimiterea a câteva mii de soldați americani, precum și nave de război și avioane, aliaților NATO din țările baltice și din Europa de Est, conform The New York Times.

Conform unor oficiali din administrația Biden, președintelui i-au fost prezentate sâmbătă mai multe mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de granița lui Putin. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de soldați în țările est-europene, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează. Mai mult, Biden ar putea aproba și trimiterea de avioane suplimentare în regiune.

Urmează ca în această săptămână Biden să ia o decizie.

Ucraina a primit al doilea lot de arme din partea SUA

UPDATE 07.40 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, duminică, că ţara sa a primit un al doilea lot de arme din Statele Unite ca parte a unui ajutor defensiv în valoare totală de 200 de milioane de dolari, informează Reuters. 

“Peste 80 de tone de arme pentru a întări capacităţile de apărare ale Ucrainei de la prietenii noştri din SUA! Şi acesta nu este sfârşitul”, a scris Reznikov pe Twitter.

Aproximativ 90 de tone de “asistenţă de securitate letală”, inclusiv muniţie, din pachetul aprobat de SUA în decembrie, au ajuns sâmbătă în capitala Ucrainei.

Americanii, sfătuiți să nu călătorească în Rusia

UPDATE 07.30  Departamentul de Stat al SUA a anunţat  că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza “tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina”.

Departamentul de Stat şi-a republicat avertismentul în care cetăţenii americani sunt sfătuiţi să nu călătorească în Rusia, adăugând că “cetăţenii SUA sunt sfătuiţi să nu călătorească pe uscat din Rusia către Ucraina prin această regiune”. Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de “posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani”, în special de către poliţia rusă, dar şi de o “aplicare arbitrară a legilor locale”.

UPDATE 07.15 Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina “din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă”.  

Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina “ar trebui să ia în considerare acum” părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA.

Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment”, se mai arată în comunicat.

Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina”, avertizează Departamentul de Stat.

Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre “ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate”. Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei.

“Credem că o invazie rusă… s-ar putea întâmpla în orice moment”, a declarat reporterilor un înalt oficial american.“Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu”. Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri,“rămâne în Ucraina”, a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului. Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina dar, la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com