Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere

Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune substanțiale. Chiar dacă e mai puțin știut, o parte a stăpânilor de câini sunt obligați să încheie asigurări de răspundere pentru eventualele daune pe care le pot provoca animalele lor. În afară de aceștia, însă, mulți proprietari de câini ar putea să se gândească că o astfel de poliță e utilă.

a

Proprietarii de câini agresivi sunt obligați prin lege să încheie asigurări de răspunderi care să acopere eventualele daune pe care animalele lor le pot provoca, un echivalent al poliței RCA obligatorie pentru mașini. Ordonanța 55/2022 definește și ce rase de câini sunt vizate. Iată lista:

Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerboel, Bandog şi metişii lor;

Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino
Napolitano, Fila Brasileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Pe piață sunt mai multe societăți de asigurare care oferă astfel de polițe, iar aceste produse pot fi cumpărate și de proprietarii ale căror animale nu intră în categoriile definite de lege. Având în vedere daunele pe care câinii le pot provoca, o astfel de asigurare poate fi utilă multor stăpâni de câini.

Cei obligați de lege trebuie să încheie o asigurare cu acoperire între 200 și 100.000 de euro.

Publicația www.studiifinanciare.ro a realizat un calcul, pe un caz concret și a arătat cât ar costa o astfel de asigurare, fie că este vorba despre un stăpân de câine considerat agresiv, fie că este vorba despre un proprietar care alege să acopere acest risc fără să fie obligat.

Produsul analizat este unul dintre primele lansate pe piață și este emis de o companie de asigurări care s-a preocupat de promovarea asigurărilor de răspunderi, în general. Legea spune că limitele de răspundere, adică suma asigurată, poate varia între 200 și 100.000 de euro, așa că am cerut o calculație pentru o limită de 5.000 de euro și pentru una de 50.000 de euro.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com