AD

ACTUALITATE

Marţi, 28 martie 2023, va fi un fenoment astronomic rar care se petrece odată la 17 ani

todaymartie 28, 2023

Background
share close
AD
AD

Marţi, 28 martie 2023, cinci dintre cele opt planete ale sistemului solar (Jupiter, Mercur, Venus, Uranus şi Marte) vor fi vizibile împreună, aliniate pe cerul nopţii.

La sfârșitul lunii martie, cinci planete din sistemul nostru solar se aliniază pe cerul nopții. Curioșii vor putea vedea fenomenul astronomic rar și marți seara, 28 martie, imediat după apusul Soarelui, relatează CNN.

De asemenea, acest fenomen astronomic va fi vizibil și vineri, 31 martie, și în următoarele două săptămâni, conform astrofizicianului Cameron Hummels.

Cele cinci planete sunt Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Uranus.+

Astfel de alinieri apar la fiecare câțiva ani, conform lui Hummels, iar o mare parte din acest fenomen pot fi vizibil cu ochiul liber. De asemenea, poate fi observat în emisfera nordică și sudică.

Pentru a observa fenomenul, astrofizicianul a recomandat ca persoanele din emisfera nordică să privească spre sud-vest, în vreme ce cei din emisfera sudică ar trebui să privească spre nord-vest.

Planeta Venus va fi reperată ușor fiindcă este cea mai strălucitoare de pe cerul nopții, în afară de Lună. Uranus va fi în apropierea lui Venus, deși ar putea fi dificil să o priviți fără un binoclu sau telescop.

Sub Venus și Uranus se vor afla Jupiter și Mercur. Mercur poate fi dificil de surprins fără un echipament special, însă pentru observatorii atenți, ambele planete vor fi vizibile timp de circa 20 până la 30 de minute după apusul Soarelui, a afirmat Hummels.

Marte va fi ușor de observat datorită nuanței sale caracteristice, a mai precizat astrofizicianul.

O astfel de aliniere planetară poate apărea o dată la câțiva ani. Totodată, în luna iunie a anului trecut a avut loc o astfel de aliniere, prima de acest fel din anul 2004.

Pe 17 iunie 2023, va putea fi observată şi alinierea dintre planetele Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun şi Saturn.

Mercur este cea mai mică şi cea mai apropiată planetă de Soare din Sistemul Solar. Are o atmosferă foarte subţire şi o suprafaţă plină de cratere. Nu are sateliţi naturali.

Venus este a doua planetă de la Soare şi este adesea numită sora geamăna a Pământului, deoarece are o dimensiune şi o densitate similare cu ale acestuia. Are o atmosferă groasă şi densă, plină de dioxid de carbon şi nori de acid sulfuric, care provoacă un efect de seră extrem de puternic. Este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură medie la suprafaţă de 464 °C. Nu are sateliţi naturali şi se roteşte în sens invers faţă de celelalte planete.

Marte este a patra planetă de la Soare şi este cunoscută ca Planeta Roşie, datorită culorii sale date de oxidul de fier prezent pe suprafaţa sa. Are o atmosferă subţire, predominantă de dioxid de carbon, şi are două sateliţi mici şi neregulaţi: Phobos şi Deimos. Suprafaţa sa prezintă cratere, văi, deşerturi şi calote glaciare polare. Este locul unde se află cel mai înalt vulcan din Sistemul Solar: Muntele Olimp şi cel mai mare canion: Valles Marineris. Este considerată o posibilă locuinţă pentru viaţa microscopică care ar putea fi acum fosilizată.

Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar şi a cincea de la Soare. Este o planetă gigantică gazoasă, formată în mare parte din hidrogen şi heliu. Are 95 de sateliţi naturali, dintre care patru sunt mari şi vizibili cu ochiul liber: Io, Europa, Ganymede şi Callisto. Are cel mai puternic câmp magnetic dintre toate planetele şi un sistem complex de inele subţiri. Este locul unde se află Marea Pată Roşie.

Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi a treia ca mărime din Sistemul Solar. Este o planetă gigant de gheaţă, formată în principal din apă, amoniac şi metan. Are 27 de sateliţi naturali cunoscuţi, dintre care cel mai mare este Titania. Are cel mai complex sistem de inele dintre toate planetele şi un câmp magnetic puternic şi înclinat. Se roteşte pe o parte, având o înclinare axială de aproape 98° faţă de planul orbital. Este cea mai rece planetă din Sistemul Solar, cu o temperatură minimă de -224 °C.

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com