Mărturii din infern: “nu ne temem, că nu a mai rămas nimic de ars”. Cum este afectată România de schimbările climatice

uropa se confruntă cu temperaturi de foc și tot mai multe țări sunt expuse la incendii de vegetație. Așa cum anunțau meteorologii încă din luna iulie, zone din Europa Centrală și din bazinul Mării Mediteraneene sunt expuse unor temperaturi extrem de ridicate. Până și în țările nordice au fost înregistrate temperaturi crescute. În Laponia, de exemplu, unde maximele depășesc foarte rar 20 de grade Celsius, s-a ajuns vara aceasta până la 33,5 grade Celsius.

a

Europa lovită de incendii de vegetație

Este crunt ce se întâmplă vara aceasta în Grecia, Italia și Turcia, iar totul are legătură cu schimbările climatice, temperaturi extreme și secetă care duc la izbucnirea unor incendii ce ard tot în calea lor.

În octombrie 2020, în Uniunea Europeană au ars peste 400.000 de hectare de arii naturale, dublu față de media din ultimii 12 ani.

Grecia, Spania, Italia și Turcia sunt țările cu cele mai multe incendii de vegetație.

În Grecia oamenii au fost evacuați din calea flăcărilor. După ce au și-au pierdut locuințele și animalele, ei s-au întors să o ia de la zero:

Ne-am întors cât de repede am putut. Nu ne temem, pentru că nu mai e nimic de ars, a spus un grec.

Turcia, de exemplu, luptă de mai bine de o săptămână cu cele mai grave incendii de vegetație din ultimul deceniu. Temperaturile sunt în creștere și multe dintre incendii ard încă necontrolat, în ciuda mobilizării de forțe a autorităților.

Potrivit estimărilor, și-au pierdut viața cel puțin opt persoane, iar 100.000 de hectare de pădure și de teren arabil au fost efectiv distruse.

România afectată de schimbările climatice

Și țara noastră este afectată de schimbările climatice, iar specialiștii anunță că lucrurile se vor înrăutăți. Toamna anului 2020 a fost un anotimp cu recorduri istorice de caniculă, iar vara anului 2021 a depășit orice așteptări.

Luna iulie a anului 2021 a fost una dintre cele mai călduroase luni din ultimii 60 de ani. Au fost înregistrate recorduri și pentru cele mai călduroase dimineți.

Valul de căldură a făcut ca aerul să fie greu respirabil, iar disconfortul termic a fost accentuat. Canicula s-a suprapus peste fenomene meteo de instabilitate atmosferică: ploi, vijelii și grindină.

Suntem în pline schimbări climatice. Sunt lucruri despre care vorbim de 10, 20 de ani și este clar că lucrurile acestea vor evolua dacă nu luăm nicio măsură, dacă nu începem să conștientizăm mai mult, a declarat la Digi 24, Bogdan Antonescu, climatolog expert fenomene meteo extreme.

Specialiștii avertizează că lucrurile se vor înrăutăți, vor fi mai multe valuri de căldură în viitor, mai intense, cu lungime mai mare, perioade de secetă.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com