Măsura disperată a lui Putin: numirea lui Valeri Gherasimov la comanda ofensivei din Ucraina. NATO dă semnale că va sprijini Kievul să-și recupereze toate teritoriile

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, va comanda personal ofensiva trupelor ruse în nord-estul Ucrainei, un nou semn al problemelor întâmpinate de ruși

a

Masura disperata a lui Putin numirea lui Valeri Gherasimov la comanda ofensivei din Ucraina NATO da semnale ca va sprijini Kievul sasi recupereze toate teritoriile

Ce va putea face Valeri Gherasimov împotriva ucrainenilor. Sursa foto: colaj Fanatik.

Mai multe canale media din Ucraina au anunțat joi că generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, va prelua conducerea ofensivei din zona Izium, acolo unde se află cea mai mare concentrare de grupuri tactice la nivel de batalion ale Rusiei.

Valeri Gherasimov, la conducerea ofensivei ruse

Deși informația cu privire la numirea generalului Valeri Gherasimov nu a fost confirmată oficial, sursele ucrainene au transmis că el ar fi sosit deja la postul de comandă al forţelor ruse din zona orașului Izium, acolo unde se află cea mai importantă concentrare de forțe a armatei ruse.

După cucerirea orașului Izium, armata rusă a încercat să transforme acest punct într-o adevărată rampă de lansare pentru ofensiva asupra regiunii Donbas. În ultima săptămână în această zonă s-au purtat lupte intense între trupele ucrainene și cele ruse, fără ca forțele invadatoare să reușească să străpungă liniile de apărare. În această zonă au fost desfășurate majoritatea batalioanelor tactice rusești retrase luna trecută din jurul Kievului.

În ultimele zile, două grupuri tactice la nivel de batalion din Divizia 76 de parașutiști din regiunea Belgorod au fost transferate la Izium, ca şi unităţi ale Armatei 1 tancuri şi ale Armatei a 20-a combinate din Districtul militar Vest, ale Armatei a 35-a şi ale Corpului de armată 68 din Districtul militar Est. Atacurile ucrainene asupra liniilor de aprovizionare – căi ferate și depozite de combustibil – din jurul orașului Belgorod au avut tocmai scopul de a încetini și reduce capacitatea de luptă a trupelor rusești comasate în această zonă.

Experții militari ucraineni, citați de publicația Defense Express, sunt de părere că numirea generalului Gherasimov să comande personal, la nivel operaţional-tactic, ofensiva din regiunea Izium demonstrează că încercarea rușilor de a crea un singur comandament vertical al forţelor de ocupaţie sub conducerea generalului Aleksandr Dvornikov a eşuat.

Generalul australian în retragere Mick Ryan, în prezent expert în cadrul Centrului pentru Studii Internaționale de Strategie (CSIS), este de părere că, dacă această numire se confirmă, atunci ar reprezenta o intervenție extraordinară, probabil decisă chiar de către Vladimir Putin în persoană, și care ar putea schimba modul în care operațiunile militare ale armatei ruse sunt planificate și executate.

„Este foarte neobișnuit ca cel mai înalt lider militar al unei națiuni să facă un pas în spate și să-și asume o comandă operațională. Este, în primul rând, un semn că Vladimir Putin rămâne fără opțiuni pentru operațiunea sa specială din Ucraina. Această numire ar avea efecte interesante atât la nivel strategic cât și operațional.

În ceea ce privește impactul strategic, în primul rând e vorba de cine anume îi va lua locul. Gherasimov a condus armata rusă în ultimii zece ani, fiind numit de Putin în anul 2012, perioadă în care a implementat reformele ce ar fi trebuit să conducă la modernizarea armatei. Din această poziție acesta avea în responsabilitate conducerea de zi cu zi a întregii armate, inclusiv a forțelor strategice. Nu este o poziție care ar trebui lăsată neocupată pentru mult timp. Dacă Gerasimov merge în Ucraina și nimeni nu îl înlocuiește, cine va supraveghea operațiunile militare și dezvoltarea generală a Rusiei pe termen scurt, precum și o posibilă mobilizare?

Nu e clar nici măcar că strategia armatei ruse se va îmbunătății prin această mutare. În ciuda statutului mitic al lui Gerasimov înainte de război, performanța armatei ruse pe care o supraveghează – din punct de vedere strategic până la tactic – a fost destul de slabă. Și nu numai că a fost ineficientă pe câmpul de luptă, dar și atrocitățile pe care le-a comis – distrugerea orașelor, lovirea deliberată a civililor, uciderea civililor – indică un etos profesional corupt. Gerasimov este în cele din urmă responsabil pentru acest lucru”, a explicat generalul Mick Ryan.

În opinia acestuia, e posibil ca prin această decizie Vladimir Putin să-și fi pierdut încrederea în Gherasimov, și să primească un ordin de tipul „ori cucerești Ucraina, ori nu te mai întorci”, un context în care atât președintele rus cât și ministrul apărării Shoigu să-l facă direct responsabil de campania din Ucraina.

La nivel operațional, numirea lui Gherasimov ar putea indica nemulțumirea Kremlinului cu modul în care generalul Alexander Dvornikov, proaspăt numit la conducerea generală a ofensivei din Ucraina, pare să fi respectat termenele impuse de Putin. Recunoscut ca fiind un important teoretician militar, posibilitatea ca numirea lui Gherasimov să aducă o mai multă eficiență în modul în care armata rusă desfășoară operațiunile tactice rămâne sub semnul întrebării, crede generalul Mick Ryan. Asta și pentru că ideile sale sub care a organizat armata rusă, celebrele batalioane tactice de luptă fiind ideea sa, nu au fost demonstrate pe câmpul de luptă.

„Gerasimov va merge în locul cel mai periculos dar și cu cele mai multe oportunități pentru armata rusă. Cel mai periculos, deoarece o înfrângere în est ar conduce la o pauză lungă în operațiunile rușilor de a regenera forțele și de a regândi strategia. Și, mai important, ar avea un impact politic major pentru Putin. Și este locul cu cele mai multe oportunități, deoarece este probabil singura zonă în care Rusia are vreo șansă a străpunge defensiva ucraineană și care i-ar putea permite Kremlinului să le spună cetățenilor că armata rusă a avut succes în Ucraina.

Gerasimov, până de curând, a fost văzut ca unul dintre cei mai buni teoreticieni ruși ai epocii moderne. Cu toate acestea, reformele sale nu au avut ca rezultat succesul pe câmpul de luptă. De aceea, este puțin probabil ca prezența lui pe câmpul de luptă, la conducerea unei forțe rusești mediocre din punct de vedere tactic, să schimbe lucrurile”, este de părere generalul Mick Ryan.

De altfel, generalul Valery Gerasimov, în 2013, a scris un articol celebru care, odată cu capturarea Crimeii de către Rusia în 2014, a fost văzută ca un ghid pentru răsturnarea guvernelor din țările apropiate. Rusia ar folosi rețelele sociale și interferențele ascunse pentru a întoarce populația împotriva guvernului său, ar folosi măsuri economice pentru a o sărăci și măsuri diplomatice pentru a se asigura că nu are aliați. Chiar la sfârșitul acestui proces lung și prelungit, o mică forță de invazie rusă avea să atace, inspirând populația să se ridice și să organizeze o lovitură de stat care ar instala un lider dorit. Exact această tactică, pe care Rusia a încercat să o aplice din nou în Ucraina acum, pare să fi eșuat antologic, susțin experții militari.

NATO va sprijini Ucraina până la capăt

În ciuda evenimentelor recente din Transnistria și a speculațiilor cu privire la o posibilă acțiune militară a Rusiei chiar și asupra Republicii Moldova, declarațiile recente ale liderilor occidentali vorbesc mai degrabă de o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei.

După vizita de duminică de la Kiev, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a făcut o declarație controversată spunând că scopul Statelor Unite este de a înfrânge decisiv Rusia pe câmpul de luptă astfel încât să o descurajeze de la un atac similar. „Vrem să vedem Rusia slăbită în măsura în care nu poate face genul de lucruri pe care le-a făcut în invadarea Ucrainei”, a spus șeful armatei SUA. Două zile mai târziu, același mesaj a fost repetat în Germania, acolo unde miniștrii apărării din 40 de țări occidentale au avut o întrunire în care a fost discutată operaționalizarea ajutorului militar pentru Ucraina. Austin a subliniat din nou că Occidentul crede în victoria Ucrainei iar oficialii NATO au spus că sunt gata să ajute militar Kievul oricât va fi nevoie.

Optimismul occidentalilor a fost evident în special în rândul britanicilor. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, dar și șefa politicii externe, Liz Truss, au declarat că Ucraina își poate recâștiga toate teritoriile pierdute în 2014, inclusiv Peninsula Crimea, și că Marea Britanie va fi alături de Kiev cu ajutorul militar necesar.

Miercuri, președintele Biden a cerut Congresului să voteze o lege ce prevede alte 33 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei și a statelor NATO din estul Europei. Vineri, presa din Polonia a scris că Varșovia a oferit Ucrainei nu mai puțin de 200 de tancuri T-72 modernizate iar cu o zi înainte parlamentul german a votat cu o majoritate covârșitoare susținerea militară a Ucrainei.

În contextul în care Ucraina pare a avea asigurată o linie de aprovizionare continuă cu armament NATO și ținând seamă de faptul că armata rusă s-a dovedit incapabilă în ultimele săptămâni să străpungă decisiv liniile de apărare ale ucrainenilor experții militari sunt de părere că Ucraina poate obține o victorie militară împotriva Rusiei. Mike Martin, profesor în studii militare la Kings College London, este de părere că armata rusă ar putea culmina, adică să fie incapabilă să desfășoare operațiuni ofensive, pe frontul din estul Ucrainei în următoarele două până la patru săptămâni.

„După cum era de așteptat, rușii s-au cam epuizat. Și-au retras unitățile decimate din jurul Kievului, și au încercat să le reconstituie pentru a lupta pe frontul de est. Un lucru extrem de greu de realizat în practică ținând cont de pierderile suferite. Rușii chiar au avut o singură șansă – să construiască aceste unități – să construiască o rezervă și apoi să încerce să facă o manevră îndrăzneață – și să-i înconjoare pe ucraineni în Est. Motivul pentru care a fost singura lor șansă este că nu aveau nicăieri un număr de trupe aproape de raportul 3:1 dintre atacatori și apărători necesar.

Așa că singura opțiune era să reușească o serie de manevre îndrăznețe care să surprindă total trupele ucrainene aflate în poziții defensive fortificate. În schimb au adoptat o tactică de tipul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au încercat să imobilizeze trupele ucrainene cu un baraj de artilerie și să atace cu valuri de infanterie. Numai că nu au avut aceste valuri de infanterie cu care să atace. În schimb ucrainenii au acționat inteligent, retrăgându-se atunci când e nevoie, oferind spațiu în schimbul trupelor ucise. 

Așa că în următoarele două, până la patru, săptămâni armata rusă va culmina. Vor rămâne fără trupe iar ucrainenii vor începe contraatacurile. Iar declarațiile oficialilor occidentali, plus ajutorul imens anunțat de SUA, arată că Occidentul nu crede în cacealmaua lui Putin cu privire la un atac nuclear”, este de părere profesorul britanic Mike Martin.

Sursa: https://www.fanatik.ro/

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com