Minunea trăită de un preot din Iași: „Nu mi-a venit să cred.” O icoană de lemn, sculptată, a crăpat, iar peste noapte s-a reparat singură

Preotul Silviu Manta din Iași a avut parte de o adevărată minune în viața lui! Pe lângă faptul că îmbracă cu sfințenie straiele bisericești, acesta sculptează icoane de la frageda vârstă de 18 ani. Una dintre ele l-a surprins divin! Preotul Silviu Manta slujește în prezent la biserica din satul Iazul Vechi, comuna Șipote.

a

Preotul Silviu Manta a vrut să vândă o icoană crăpată

Acesta a vrut să vândă icoana după ce a sfințit-o, însă a crăpat și nimeni nu a vrut să o cumpere în starea respectivă. A doua zi a dus-o înapoi acasă, iar dimineață a găsit-o refăcută, intactă. El susține că este o minune și că s-a reparat singură.

Preotul Silviu Manta sculptează de peste 20 de ani și nu avea să creadă vreodată că o bucată de lemn cioplită chiar de el, va deveni minunea vieții lui.

Preotul a povestit întreaga minune a sculpturii

”Am sculptat foarte multe icoane de-a lungul timpului, încât nu le mai știu nici numărul. Însă, una este specială, este de suflet. Este vorba despre o icoană cu Maica Domnului, cea care pentru mine înseamnă tot. Când am o problemă, și am avut câteva încercări la viața mea, ea m-a ajutat mereu. Icoana nu avea nimic special, pur și simplu așa am simțit să o fac, am rugat pe cineva să o picteze, am sfințit-o, și am zis că o păstrez eu. Mergând într-o zi pe Bulevardul Ștefan cel Mare, m-am întâlnit cu un ieșean care vinde icoane și i-am dat-o lui să o vândă cu puțin peste 1.000 de lei. El a luat-o și a doua zi mi-a adus-o înapoi că pe icoană a apărut o crăpătură prin care intra degetul. Nu a putut să o vândă, eu am luat-o și am pus-o în birou și am știu că nu am cum să o mai lipesc. Am observat a doua zi că icoana era din nou intactă. Nu mi-a venit să cred și mi-am dat seama că e un semn, o minune, și că icoana aceea nu vrea să plece de la mine. De atunci veghează asupra mea în birou”, a spus preotul Silviu Manta.

Preotul Silviu Manta din Iași a descoperit arta sculpturii pe vremea când era student

Preotul Silviu Manta din Iași a început să sculpteze din studenție, la 18 ani. Meșteșugul l-a deprins de la un preot, pentru care a fost ucenic o bună perioadă de timp. În prezent, sculptorul realizează și mobilier bisericesc, pe lângă icoane, dar și alte obiecte pe care oamenii i le solicită.

”La vârsta de 18 ani, când eram student la Teologie, l-am cunoscut pe părintele Dumitru Ciobanu de la care am cunoscut arta sculptatului. A fost un model pentru mine. Petreceam alături de el ore întregi în atelier, până am învățat să lucrez singur. De la el a pornit curiozitatea de a lucra cu dalta. Părintele mi-a fost mentor, nu am făcut cursuri în domeniu și nici el nu avea, sculpta din plăcere. Prima lucrarea realizată de mine a fost Iconostasul Maicii Domnului, la care am lucrat destul de mult, fiind și începător, dar după au urmat multe alte lucrări. Acum sculptez chiar și catapetesme, mobilier bisericesc și tot ce mi se cere. Mă liniștește să sculptez. Plec de la protopopiat direct la atelier și încep să lucrez, abia după, seara, târziu, ajung acasă”, povestește părintele Silviu.

Preotul Silviu Manta: „Ascult muzică bisericească și lucrez la o sculptură atât cât simt”

Preotul, omul Lui Dumnezeu nu are un ritual anume înainte de a începe să lucreze la sculptarea unui obiect bisericesc sau a unei icoane. Singurul lucru pe care îl face pentru a putea lucra în liniște și pace sufletească este să asculte postul de radio „Trinitas” în timp ce lucrează. Sculpturile acestuia sunt făcute din lemn de tei, fag, stejar, dar și paltin.

„Nu există o precesiune ce trebuie urmată înainte de a sculpta, sau cel puțin eu nu fac asta. Eu am nevoie doar de foarte multă liniște. Dacă nu sunt liniștit, nu pot lucra. Singurul lucru pe care îl fac în timp ce lucrez, pentru că mă liniștește și mă ajută, este să ascult Trinitas, muzică bisericească. Eu lucrez doar atât cât simt, dacă după 10 minute de la începerea lucrării simt că ceva nu mai merge bine, o las, închid și plec acasă. Revin a doua zi și o iau de la capăt. Din punct de vedere al pregătii materialelor, înainte de a trece la sculptură, este necesar ca lemnul folosit să fie șlefuit, se face desenul pe foaie, după care, folosind indigoul, se copiază pe lemn și abia după asta se trece la sculptat. Pentru a sculpta o icoană este nevoie de cel puțin două zile, dar poate dura chiar și o lună dacă este o lucrare mai complexă. Efortul depus și timpul petrecut pentru a realiza o lucrare sunt neimportante atâta timp cât la final obținem ceea ce ne dorim”, a adăugat preotul Silviu Manta.

Acesta a devenit foarte pasionat și a ajuns să îmbrace arta într-o afacere, primind comenzi pentru diferite lucrări. Prețul unei icoane realizate de preotul de la Iași, variază între 1.500 și 2.000 de lei, în funcție de dimensiunea dorită.

”A trecut foarte mult timp de când am început să lucrez, mai bine de 20 de ani, și dacă stau să mă gândesc câte lucrări am făcut până în prezent, nu știu să vă spun. Toate lucrările pe care le fac acum sunt doar comenzi. O icoană poate costa 1.500 de lei și poate ajunge și până la 2.000 de lei. Sculptura a fost, este și va fi o pasiune pentru mine, însă s-a transformat și într-o mică afacere”, a încheiat preotul Silviu Manta.

Sursa: https://redactia.ro/

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com