Moșii de toamnă 2021. Ce este interzis să faci în Sâmbăta Morților

Pe 30 octombrie 2021 are loc pomenirea celor adormiți, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă. Este o zi mult așteptată de către credincioșii ortodocși care fac pomeni pentru rudele decedate și se roagă pentru sufletul acestora. În bisericile din toată țara, preoții fac slujbe de pomenire pentru cei adormiți – Parastasul, după Sfânta Liturghie.

a

Semnificația sărbătorii Moșilor de toamnă

Anul acesta, Moșii de toamnă, sau pomenirea celor adormiți are loc pe 30 octombrie. Credincioșii se trezesc dis de dimineață și merg la biserică cu tot felul de bucate pregătite pentru a le da de pomană celor sărmani. Ei participă la Sfânta Liturghie și apoi la Parastas, o slujbă prin care preotul și enoriașii se roagă la Dumnezeu să le ierte păcatele celor trecuți la cele veșnice.

Pentru această zi, gospodinele se pregătesc dinainte, prepară bucate tradiționale pe care le pun în coșul pentru biserică spre a fi sfințite de preot. Pachetul pentru Moșii de toamnă trebuie să conțină fructe, vin, colivă, prescură, colăcei și mâncare tradițională.

La finalul slujbei, după ce acestea sunt sfințite, credinicioșii încep să le împartă celor nevoiași. Când dau de pomană ei rostesc întotdeauna: Pentru sufletului lui..(se spune numele celui decedat, pentru care se face pomenirea).

Moșii de toamnă marchează finalul lunii octombrie și reprezintă o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă înainte de începerea Postului Crăciunului.

Ce se face și ce nu este bine să faci când sunt Moșii de toamnă

De această zi importantă se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din popor, pe care mulți încă le respectă cu sfințenie. Moșii de toamnă, la fel ca Moșii de primăvară, de vară și Moșii de iarnă implică câteva reguli nescrise. Se spune că în aceste zile nu este bine să fii certat cu cineva, iar dacă ești, fă tot posibilul să vorbești din nou cu persoana respectivă.

În sâmbăta morților nu se dă cu mătura ca să nu se ridice praful în ochii celor adormiți pe vecie. De asemenea, în această zi nu este bine să se spele și nici să se arunce gunoiul, pentru că se spune că apa murdară și gunoiul ajung în mâncarea răposaților.

În ziua Moșilor de toamnă nu este bine să mergi în vizită, decât dacă faci asta ca să dai de pomană gazdei. Astăzi nu se trece printr-o răscruce de drumuri, izolată, pentru că se consideră că pe acolo trec duhuri necurate.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com