Noi restricţii adoptate de CNSU: Măştile devin obligatorii şi în spaţiile deschise, iar terasele se închid după miezul nopţii

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în şedinţa de marţi obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise.  De asemenea, se închid terasele după miezul nopții, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise după ora 23:00.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința desfășurată astăzi, 28 iulie, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.

Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:

Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 00-06.00.

În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.

Măşti obligatorii şi în exterior, program limitat la terase. Explicaţia premierului Orban

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că autorităţile iau în calcul ca de la 1 august limitarea programului teraselor şi cluburilor în anumite zone din ţară, precum şi introducerea obligativităţii purtării măştilor de protecţie în spaţiile deschide în care se formează aglomeraţie.

„Astăzi va fi întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în cursul după-amiezii. Îl organizăm, dacă nu putem fizic, îl organizăm online, că unele decizii se iau pe online. Au existat discuţii în Consiliul de Suport Tehnico-Ştiinţific, la nivelul INSP-ului, la nivelul comisiei anti-COVID, specialiştii au formulat deja nişte propuneri de care noi vom ţine cont şi, cel mai probabil, astăzi o să fie CNSU şi, miercuri, şedinţă de Guvern în care, dacă e necesar, vom modifica hotărârea de guvern referitoare la starea de alertă pentru a introduce noi măsuri”, a declarat Ludovic Orban.

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și la terase, dar numai în anumite zone unde e nivelul de răspândire mai mare, nu la nivel național.

Este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare. Acolo propunerea colegilor specialişti e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. Dacă ai copii, se vede, se cunoaşte”, a mai declarat Ludovic Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Federației Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Premierul a explicat că se va discuta şi despre posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate unde nu se poate păstra distanţa fizică de protecţie sanitară şi pentru anumite activităţi.

Sursa: romaniatv.net

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com