Noul formular pentru declarația unică 2021. ANAF a modificat modelul

Dacă ai venituri din profesii liberale, din dividende, din chirii sau dacă „ești” PFA (persoană fizică autorizată) și încasezi „venituri independente”, sigur știi ce înseamnă „declarația unică”. Fii atent că ANAF a modificat formularul pentru declarația unică pe anul 2021!

Declarația unică a apărut în legislația fiscală în anul 2018. În declarația unică, contribuabilul din categoriile amintite mai sus „declară” ce venituri a realizat în anul precedent. În funcție de acestea, autoritatea fiscală stabilește impozitul plus contribuția la asigurarea de sănătate și pensie pe care contribuabilul respectiv o are de plătit la bugetul de stat.

Totodată, în aceeași declarație unică, dacă te încadrezi într-una dintre categoriile amintite, trebuie să aproximezi, să estimezi ce venituri vei realiza în anul curent, 2021, în ciuda pandemiei de COVID-19, pentru ca autoritatea fiscală să estimeze, la rândul ei, taxele pe care le vei avea de achitat.

Noul formular pentru declarația unică 2021. FANATIK îți arată modelul modificat de ANAF

Altfel spus, mai pe scurt, declarația unică are un dublu rol: stă la baza definitivării obligațiilor fiscale pe care le ai de plătit pentru anul trecut și permitea estimarea viitoarelor taxe ce le vei achita anul viitor pentru anul în curs.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat pe 12 ianuarie modelul declarației unice pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și persoanele cu venituri din profesii liberale, din dividende și din chirii. Iar pe 15 ianuarie a fost publicată și versiunea electronică a noului model al declarației unice.

…Ceea ce înseamnă că poți completa noul formular și-l poți trimite deja online, termenul limită pentru depunerea acestuia fiind 25 mai.

.

Ordinul ANAF 14/2021 (legislație.just.ro) „pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului 212 «Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice»” a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 33, din 12 ianuarie.

Câteva zile mai târziu, pe 15 ianuarie, ANAF a postat amănunte despre declarația unică pe site-ul său, static.anaf.ro, de unde poți descărca versiunea electronică a noului model, pe care urmează să-l completezi și să-l depui, reamintim, până pe 25 mai inclusiv.

Modificările aduse de ANAF noului formular pentru declarația unică pe 2021

Poți afla mai jos care sunt modificările principale aduse de ANAF formularului 212 (Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice).

  • Au fost adăugate 2 secțiuni distincte în vederea stabiliri și declarării obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili pentru indemnizațiile de la stat prevăzute de OUG nr. 30/2020 („Indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate întreruptă”) și de OUG nr. 132/2020 („Indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate redusă”). Pentru aceste ajutoare date de stat, autoritățile au făcut, recent, clarificări privind cadrul și „tratamentul” fiscal, prin OUG 226/2020, care, atenție!, îți sunt utile inclusiv pentru completarea noii declarații unice;
  • Au fost adăugate informații necesare la aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2020, referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al caselor de marcat electronice din impozitul anual pe venit, pentru persoanele fizice (atât pentru casele de marcat puse în funcțiune în anii 2018 și 2019, cât și pentru cele puse în funcțiune începând din anul 2020 până în acest moment);
  • A fost modificat termenului anual de depunerea declarației unice din 15 martie în 25 mai, conform Legii 296/2020.

Citește cu atenție Ordinul ANAF 14/2021 pentru că în cadrul său au fost actualizate și instrucțiunile de completare a declarației unice.

Îți reamintim, în încheiere, deși cu siguranță nu poți uita aceste cifre, că impozitul pe venit (10%) îl datorezi statului indiferent de nivelul veniturilor pe care le obții.

Dar Codul fiscal a stabilit și că PFA-ul tău datorează contribuția la pensii (CAS – 25%) și contribuția la sănătate (CASS – 10%) doar dacă estimezi că veniturile tale în 2021 vor depăși „pragul” (psihologic?) a 12 salarii minime brute pe țară, adică 27.600 de lei (având în vedere majorarea salariului minim brut până la valoarea de 2.300 de lei).

  • „Vrem să ne concentrăm pe reforma administrației fiscale, prin accelerarea digitalizării ANAF pentru a avea o imagine cât mai bună a situației dar și prin creșterea gradului de conformare voluntară, debirocratizare, pentru a avea un sistem fiscal eficient, simplu, transparent” – Alexandru Nazare, ministru de Finanțe
  • „România are una dintre cele mai reduse ponderi a veniturilor fiscale în PIB din UE și unul dintre cele mai mari decalaje de colectare a taxelor din UE, dar nu ne propunem sa majoram sau sa impunem noi impozite și taxe” – Alexandru Nazare, ministru de Finanțe
  • „Politica bugetară va urmări revenirea graduala a deficitului bugetar la 3% din PIB în 2024, de la nivelul de 9,1%” – Alexandru Nazare, ministru de Finanțe
  • 387.000 de PFA-uri (aproximativ) erau în România la începutul lunii octombrie 2020, conform digi24.ro
  • 25 mai este termenul limită până la care trebuie să depui declarația unică la organul fiscal teritorial de care aparții
  • Sursa: fanatik.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com