AD

CREDINTA

Pe 30 ianuarie, românii sărbătoresc o zi importantă în calendarul creștin-ortodox, cunoscută ca sărbătoare cu cruce roșie

todayianuarie 30, 2024 7

Background
share close
AD
AD


Pe 30 ianuarie, românii sărbătoresc o zi importantă în calendarul creștin-ortodox, cunoscută ca sărbătoare cu cruce roșie. Această zi este dedicată prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, respectiv Sfântului Vasile cel Mare, Sfântului Grigorie Teologul și Sfântului Ioan Gură de Aur, și marchează sfârșitul lunii ianuarie.

Sărbătoarea cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox reprezintă momentele cele mai semnificative din an și aduce cu sine tradiții și obiceiuri speciale. Această zi este marcată de mersul la biserică, unde credincioșii ascultă slujba dedicată Sfinților Trei Ierarhi.

Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur sunt figuri importante în creștinism, iar această sărbătoare aduce recunoașterea contribuției lor la teologia și învățăturile Bisericii. În secolul al XI-lea, în Constantinopol, a izbucnit o controversă cu privire la importanța fiecărui sfânt în parte. Conform tradiției, cei trei sfinți s-au arătat într-o vedenie episcopului Evhaitelor, rezolvând astfel disputa și stabilindu-se sărbătoarea lor comună.

Această zi de sărbătoare este însoțită de tradiții și obiceiuri speciale. Se crede că cei care lucrează în această zi vor avea ghinion. În plus, se spune că ziua Sfinților Trei Ierarhi este dedicată reconcilierii și poate fi momentul propice pentru ca membrii familiei sau prietenii să se împace după eventuale dispute. Tradițional, în această zi nu se fac treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau măturatul casei, pentru a evita evenimente nefericite sau violente.

De asemenea, este o ocazie pentru a oferi ofrande pentru cei decedați care nu au primit sacramentul împărtășaniei, iar mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

Sfinții Trei Ierarhi au fost figuri deosebit de importante în dezvoltarea creștinismului și în învățăturile Bisericii, iar această sărbătoare cu cruce roșie îi omagiază și îi aduce în memoria credincioșilor, amintindu-le învățăturile și contribuțiile semnificative ale acestor sfinți. Rugăciunile către Sfinții Trei Ierarhi exprimă dorința de a fi îndrumați și ocrotiți de către acești sfinți în călătoria spirituală.

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com