Pîrvulescu: ”Putin și-a pierdut uzul rațiunii”. România era pregătită, nu întâmplător Iohannis a propus premier un general

Rusia este singură, dar ameninţătoare, este de părere profesorul Cristian Pîrvulescu. Într-o analiză pentru Ştirile PRO TV, politologul vorbeşte despre pericolul reprezentat de Putin.  

a

Îl descrie drept ”un lider care şi-a pierdut uzul raţiunii, care este în momentul de faţă transportat de o ideologie, dar şi de un anume tip de misticism, pentru că se vede ca fiind cel care restaurează măreţia Rusiei dintotdeauna”.

Cristian Pîrvulescu: Acest război este pregătit de multă vreme, toată acea piesă de teatru diplomatică a fost făcută numai pentru spectacol, nu a existat nicio clipă vreo intenție a lui Putin să nu atace Ucraina.

Este o operațiune pe care o pregătește de multă vreme, de cel puțin 8 ani de zile, multă lume s-a pregătit, inclusiv România. Nu întâmplător președintele Iohannis a propus un general în retragere care are experiență militară de teren ca prim-ministru.

Făcea parte din această strategie care nu putea să fie explicată în detaliu.

Vladimir Putin își urmărește planul. În iulie 2021 a publicat un așa zis articol istoric în care nega deja dreptul Ucrainei la existență pentru că el susține că singura bază pe care pot exista statele este o bază națională, etnică, folosind o definiție a națiunii de tip stalinist. Stalin, într-un celebru discurs, făcea legătura între limbă și națiune.

”Acest război a fost pregătit minuțios”

Vladimir Putin nu recunoaște existența Ucrainei, pentru că Ucraina nu are o cultură, nu are o națiune – ca urmare, urmărește să încorporeze Ucraina ca fiind în mod natural statul rus și pentru asta folosește decupaje din istorie pe care le interprtează într-o manieră proprie.

Deci, nu e o surpriză. Este o surpriză doar pentru cei care au vrut să fie o surpriză. Acest război a fost pregătit minuțios, de altfel avertismentele au fost permanente.

Operațiunile se desfășoară pe cele trei linii de atac care fuseseră anticipate: din nord, dinspre Belarus- care, mă rog, se pune întrebarea dacă mai este un stat independent sau nu, chiar dacă armata din Belarus nu participă la operațiuni; din est, prin Donbas, cu trupele rusești și din sud, dinspre Crimeea.

Sunt operațiuni care vizează deja mai multe orașe, știm deja că infrastructura militară ucraineană a fost deja în mare măsură afectată de loviturile din prima zi, sunt zeci sau sute de victim, inclusiv civili.

Este un cost pe care Vladimir Putin și l-a asumat, apropo de declarația sa, prezentată joi dimineață, la ora 06.00, ora Moscovei, ea pare să fi fost înregistrată luni, pentru că avea aceeași cămașă și aceeași cravată pe care a avut-o în timpul spectacolului din celebrul consiliu de apărare rusesc.

”Rusia este singură, dar este amenințătoare”

Deci nici măcar nu s-a trezit în mod special pentru a anunța acest lucru. Este inaccpetabil, este vorba despre o agresiune asupra unui stat independent, orice discuție istorică este neavenită aici.

Vedem că Rusia, care pare putere militară regională, este izolată pe plan politic internațională, având sprijin din Venezuela, eventual din Iran și oarecum ambiguu din China, ceea ce nu este deloc surprinzător.

Rusia este singură, dar este amenințătoare și eu cred că putem vorbi destul de clar despre un lider care și-a pierdut uzul rațiunii, care este în momentul de față transportat de o ideologie, dar probabil și de misticism religios, pentru că se vede fiind cel care restaurează măreția Rusiei dintotdeauna.
Pentru că se aștepta la sancțiuni dure, și-a luat și măsuri.

Există un buffer de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, foarte multe bănci, instituții care lucrează în străinătate, inclusiv în România, au trimis bani în Rusia. Sancțiunile vor limita la maxim accesul Rusiei pe piețele internaționale, dar Rusia este pregătită să reziste.

”Dacă planul lui Putin se pune în aplicare, vom avea o graniță comună cu Rusia, un stat agresor”

Militar- mai mult decât să se ofere sprijin tehnic și armament Ucrainei, nu se poate. Ucraina nu este membră NATO și NATO nu va intra în jocurile Rusiei.

Pe de altă parte, dacă planul lui Putin se pune în aplicare și zona de sud a Ucrainei va fi ocupată de armata rusă până la gurile Dunării, vom fi într-o situație cât se poate de specială, noi, în România, pentru că vom avea o graniță comună cu Rusia, un stat agresor care nu își ascunde în niciun fel intențiile.

Nu cred însă că economic, dar și militar și administrativ Rusia își permite să ocupe un spațiu foarte mare, pentru că acesta trebuie administrat. Cred că intențiile lor sunt să meargă până la Nipru și să ocupe toată zona Odessei și gurile Dunării din sudul Ucrainei și să lase, de fapt, Ucraina fără sens.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com