Povestea celor doi frați condamnați la moarte în Belarus. Familia nu va afla când și unde vor fi executați

În orice zi este posibil ca doi frați să fie executați în singura țară din Europa în care încă mai există pedeapsa cu moartea, iar familia lor nu va ști niciodată când au fost împușcați sau unde vor fi înmormântați, scrie BBC.

În urmă cu cinci luni, Hanna Kosteva a fost la tribunal, unde a aflat că frații ei, Stanislaw și Ilya, în vârstă de 19 și 21 de ani, au fost condamnați la moarte pentru uciderea unei vecine.

„Când judecătorul a citit verdictul, oamenii din sală au început să aplaude. Inițial, a început doar unul, urmat de un altul, apoi de al treilea, iar la final întreaga sală aplauda. În acel moment m-am simțit ca și cum viața mi-a fost scurtată”, a povestit Hanna.

Ea își amintește că apoi s-a apropiat de cușca în care se aflau frații ei și i-a îmbrățișat printre gratii. Ea le-a promis că va face tot ce este posibil pentru a le salva viețile, dar în realitate soarta lor era deja stabilită.

Apelul celor doi frați a fost respins pe 22 mai, iar ultima lor șansă de a scăpa de execuție era să ceară clemență președintelui Belarusului. Într-un sfert de secol de când se află la conducerea țării, Alexander Lukașenko a oferit clemență o singură dată.

Cu o lună înainte ca instanța să îi condamne pe cei doi, președintele Lukașenko a declarat la un post de radio din Rusia că se implică personal în acest proces.

💥Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, + invitat special Fotograf Alex Harabagiu 💥 💥 Subiectul emisiunii: Avantajele si dezavantajele de a avea un business de succes. 💥

„Sunt niște gunoaie, nu îi pot numi altfel. Au mai avut probleme și în trecut și au fost pedepsiți. Au ucis o profesoară pentru că a vrut să salveze doi dintre copiii surorii ei. Sora lor este un nimic, un element social. Profesoara doar a încercat să protejeze copiii și să îi ducă familiei. Ei au măcelărit-o”, a spus președintele.

Au rămas fără tată când erau mici

Natalya Kotseva, mama celor doi băieți, nu a putut ajunge la tribunal în ziua în care a fost anunțată sentința. Motivul își are originea în urmă cu 19 ani, atunci când soțul ei a murit.

Stanislaw, cel mai tânăr dintre cei patru copiii ai ei, avea numai cinci luni, iar Ilya avea doi ani la acea dată.

Femeia a trebuit să muncească din greu ca să își întrețină familia, de multe ori până seara târziu, motiv pentru care Stanislaw, Ilya și fratele lor mai mare rămâneau în grija Hannei.

Cei doi frați condamnați la moarte au locuit cu mama lor până la vârstele de 14, respectiv 16 ani, când au fost plasați într-un centru de plasament, din cauza problemelor pe care le aveau la școală.

În Belarus, costurile cu întreținerea copiilor plasați în centre sunt suportate de părinți. Natalya încă mai are o datorie de 10.000 de ruble belaruse, adică aproximativ 4.000 de dolari. O treime din veniturile femeii merg către plata acestei datorii și acest lucru va continua pentru încă opt ani, cu mult după ce fiii ei vor fi executați.

Acesta este și motivul pentru care Natalya nu a putut să meargă să își viziteze copiii la închisoare și nu a putut să ajungă nici la tribunal: după ce nu a plătit câteva tranșe, instanța i-a interzis să călătorească în afara capitalei Minsk, până achită integral datoria.

Din aprilie 2019, de când au fost arestați Stanislaw și Ilya, aceasta a comunicat cu ei doar prin scrisori.

Cum s-a petrecut crima

Crima a avut loc la scurt timp după ce Stanislaw a împlinit 18 ani și a fost eliberat din centru. Acesta a mers să locuiască la sora sa, unde se mutase și Ilya, care fusese eliberat mai devreme.

La doar câteva zile după reuniunea de familie, cei doi au mers să se răzbune pe o vecină, care se plânsese autorităților cu privire la situația acestora. Stanislaw și Ilya au înjunghiat-o pe femeie și apoi i-au incendiat casa.

Peste 400 de persoane au fost executate în Belarus începând cu anul 1991. Nicio țară din Europa nu a mai aplicat pedeapsa cu moartea din 1996. Într-un referendum ce a avut loc în urmă cu 24 de ani, 80% din populație a votat în favoarea aplicării pedepsei capitale. Femeile nu pot fi condamnate la moarte în Belarus, ci doar bărbații.

La tribunal, cei doi frați au implorat iertare din partea familiei victimei și au cerut să fie duși la un preot, a mai povestit Hanna.

Cei doi au fost duși la un centru de detenție din Minsk, unde au avut loc toate execuțiile în ultimele decenii.

Sursa: stirileprotv.ro

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com