AD

ACTUALITATE

Problema cardiovasculară care îți poate cauza moartea în 24 de ore de la apariția primelor simptome

todaymartie 21, 2023 1

Background
share close
AD
AD

Afecțiunile cardiovasculare sunt pe lista celor mai periculoase boli. În unele cazuri, ele pot provoca decesul în mai puțin de 24 de ore de la apariția primelor simptome. Ce boli pot cauza astfel de afecțiuni și care sunt primele semne date de organism.

Afecțiunile cardiovasculare sunt extrem de periculoase. Una dintre ele, care depășește chiar și infarctul, este așa numita disecție de aortă. Această afecțiune este o rupere a vasului principal al organismului, care pleacă pe toată lungimea lui. El reprezintă cea mai mare urgență medicală pentru că decesul pacientului poate surveni imediat.

Jumătate din pacienții care se confruntă cu disecție de aortă mor în primele 24 de ore dacă se întârzie tratamentul sau dacă problema medicală este diagnosticată târziu. Potrivit medicilor cardiologi, această afecțiune poate apărea la orice vârstă.

Simptomele disecției de aortă, la fel ca și în cazul celor ale infarctului, medicul specialist poate fi înșelat de durerile toracice anterioare. Majoritatea pacienților simt o durere intensă, acută, sfâșietoare, migratoare, cu debut brusc. Aceste simptome pot sugera diagnosticul de sindrom aortic acut.

Ce boli pot duce la disecție de aortă

Slăbirea și ruperea aortei este o afecțiune genetică, însă ea poate fi dezvoltată și în timpul vieții. Pe lista bolilor genetice care pot provoca acest sindrom sunt:

Sindromul Marfan – este o tulburare a țesutului conjunctiv, ce se transmite dominant autosomal și afectează sistemul osos, ocular, cardiovascular, pulmonar și pielea.

Sindromul Ehler Danlos – reprezintă un grup heterogen de anomali ale țesutului conjunctiv, caracterizate prin hipermobilitate articulară, hiperextensibilitate cutanată și fragilitate tisulară.
Ectazia anuloaortică- o noțiune introdusă de Ellis în 1961, întâlnită la 5-10% din pacienții operați pentru regurgitare aortică.

Bolile dezvoltate în timpul vieții care pot duce la ruperea aortei:

Ateroscleroza– reprezintă cauza principală a dezvoltării de anevrisme, odată cu procesul de îmbătrânire. Modificările degenerative pot duce la ruptura intimei și dezvoltarea de disecții. Procesul de disecție poate apărea în 65% din cazurile cu anevrisme degenerative aterosclerotice localizate pe aorta ascendenta.

Traumatismele. În accidentele de circulație, 15-20%, din cauzele de deces sunt date de trauma aortei. Ruptura aortica imediată, disrupția doar a intimei, dezvoltarea de anevrisme, asocierea cu lezarea cordului sau contuzia miocardică face din acest capitol etiologic o urgență în sine. În funcție de severitatea leziunilor aortice parietale posttraumatice putem întâlni: hematom parietal, hemoragie parietală cu lacerație intimală, lacerația mediei, lacerație parietală totală, pseudoanevrismul și hematomul periadventicial.

Disecțiile aortice pot apărea și în urma unor proceduri chirurgicale cardiace, intervenționale (angioplastii), masaj cardiac. Disecția aortică poate să apară imediat după chirurgia cardiacă (locul de canulare aortică, femural, construcția anstomozelor proximale) sau la distanțaă de momentul chirurgical dar legat de acesta.

Inflamatorii – arteritele Takayasu, o inflamație nespecifică, de etiologie necunoscută, poate duce la formarea de anevrisme și disecții. În cazul aortitelor nonsecifice, aortitele micotice sau specifice, luetice se pot dezvolta anevrisme și disecții subsecvente, potrivit doctorulzilei.ro.

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com