Prognoza ANM pentru vara 2021: când se încălzește vremea și se opresc ploile

Vremea lunii iunie a luat prin surprindere românii, înregistrându-se ploi în aproape fiecare zi, la nivel național. În plus, jumătate din regiunile țării se află sub cod galben și portocaliu de ploi torențiale până miercuri, 16 iunie, la ora 23:00.

Temperaturi foarte scăzute pentru luna iunie

Directorul ANM, Elena Mateescu, a comunicat cât timp vor mai ține ploile și când vor veni temperaturile călduroase, specifice perioadei în care ne aflăm.

“În acest an s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, la data de 1 iunie, din ultimul timp. Cât privește perioada de instabilitate atmosferică accentuată, până vineri seara la ora 23.00 ne vom afla sub incidența unei informări meteorologice ce vizează astfel de fenomene precum averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, ce pot lua local aspect de vijelii și căderi de grindină”, a declarat directorul ANM pentru antena3.ro.

În prima jumătate a lunii iunie 2021, cantitățile de precipitații înregistrate au fost cu mult peste normalul perioadei, izolat între 20 – 25 și chiar și 50 l/mp.

“Cantitățile de precipitații, pe segmente foarte scurte de timp, pot depăsi 20 – 25 și chiar și 50 l/mp, așa cum s-a întâmplat și astăzi, în zonele în care am avut emise cele șase atenționări meteorologie. În cursul zilei de marți, am înregistrat peste 25 l / mp în mai puțin de o oră, mai mult decât ar însemna jumătate din media unei luni iunie, în țara noastră”, a completat Elena Mateescu.

Cum va arăta vremea în această vară

Temperaturile din prima jumătate a lunii iunie au fost mult mai scăzute decât în alți ani, iar vremea se va încălzi treptat începând cu data de 16 iunie. Valorile termice vor ajunge la 29-30 de grade Celsius în partea de vest a teritoriului, urmând să crească până la 31-32 de grade Celsius.

“În fiecare dimineață și chiar și în weekend, este posibil să actualizăm informarea meteorologică prin atenționări de cod galben, în special pentru zonele montane și de deal, dar nu excludem să avem și zone din partea de Est a țării, acolo unde așteptăm sau avem astfel de fenomene.

Ne aşteptăm ca din 21 iunie, dată care coincide și cu debutul astronomic al verii, să înregistrăm o ameliorare din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii şi a arieri acestora, dar nu excludem să mai avem la nivel local condiţii de instabilitate atmosferică accentuată”, a comunicat directorul ANM.

Începând cu data de 21 iunie, temperaturile vor crește peste valorile normale ale perioadei, până în 12 iulie, în special în zona de vest a țării. Cantitățile de precipitații înregistrate vor fi normale. În plus, în majoritatea țării, temperaturile termice înregistrate vor fi de peste 30 de grade Celsius.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com