Raport oficial ANSVSA: legumele și fructele din România și Turcia conțin mai multe substanțe toxice decât cele din UE

Conform unui raport oficial al Autorătății Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA), fructele și legumele venite din Uniunea Europeană în anul 2019 nu au prezentat neconformități cu regulile impuse. Acest raport s-a bazat pe prelevarea a 5166 de probe de fructe, legume, cereale, produse prelucrate (inclusiv alimente pentru copii) și produse animale.

a

Legume și fructe neconforme în România și Turcia

În schimb, ANSVSA a anunțat că majoritatea problemelor au venit din România și Tucia, nicidecum din alte state membre. Acest raport a venit ca răspuns al fostului lider PSD, Liviu Dragnea, care a susținut în 2018 că ”în România intră alimente pline de otravă, pline de chimicale, alimente care au calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine”.

Astfel, au fost prelevate de către ANSVSA 2504 probe din producția din România, 404 probe din producția din UE și 2258 de probe din afara UE, conform raportului privind reziduurile de pesticide din fructe și legume și produse animale.

Din totalul de 5166 de probe, 3150 de probe ( 60,98% ) au fost fără reziduuri de pesticide, 1927 ( 37,30% ) de probe au conținut reziduuri sub limitele maxime admise, 89 ( 1,72% ) de probe au avut urme de pesticide peste nivelul maxim admis și 58 ( 1,12% ) de probe au fost neconforme.

Raport oficial ANSVSA: legumele și fructele din România și Turcia conțin mai multe substanțe toxice decât cele din UE

O probă neconformă o constituie alimentul care conține urme de pesticide interzise pentru un anumit tip de cultură sau pentru anumite specii de animale, iar reziduurile depistate depășesc limita maximă admisă, responsabilii fiind de regulă supuși cercetării penale, întrucât pun în pericol viața și sănătatea publică.

ANSVSA cotrolează și unităţile de comercializare – hipermarketuri supermarketuri

În perioada 01-26.03.2021, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Mureş, Prahova, Giurgiu și Ilfov au controlat mai multe unități de depozitare a fructelor și legumelor provenite din ţări terţe şi/sau comerţ intraunional. Deși s-au prelevat probe și cu această ocazie, ANSVSA încă nu a anunțat rezultatul analizelor cu privire la conformitatea produselor și a cantităților de reziduuri.

În schimb, Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au controlat și au amendat în conformitate modul de transabilitate a loturilor de legume și fructe. Au fost verificate 99 de unităţi: 78 de depozite şi 21 de unităţi de comercializare, fiind aplicate 12 amenzi, în valoare totală de 120.200 lei.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com