AD

ACTUALITATE

Război în Ucraina, ziua 78. Câteva victorii ucrainene, bombardamente intense în Donbas și la Mariupol. Când se va termina războiul, potrivit lui Zelenski

todaymai 12, 2022

Background
share close
AD
AD

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și ministrul de externe Dmitro Kuleba, au afirmat răspicat că Ucraina nu va renunța la luptă până nu-și vor recuceri toate teritoriile, inclusiv Crimeea.

Razboi in Ucraina ziua 78 Cateva victorii ucrainene bombardamente intense in Donbas si la Mariupol Cand se va termina razboiul potrivit lui Zelenski

Război în Ucraina, ziua 78. Câteva victorii ucrainene, bombardamente intense în Donbas și la Mariupol. Când se va termina războiul, potrivit lui Zelenski

Rusia acuză Ucraina că a bombardat Belgorod şi raportează pentru prima dată victime

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că presupusele bombardamente ale Ucrainei s-au soldat cu un mort şi şase răniţi. Autorităţile ucrainene nu au răspuns încă la acuzaţie.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a avertizat încă de la începutul războiului că Rusia ar putea încerca să organizeze provocări pe propriul teritoriu pentru a preîntâmpina sau justifica un atac asupra Ucrainei.

Agenţia rusă TASS, a precizat că anunţul a fost făcut de Gladkov pe canalul său Telegram. “Şase persoane rănite, o persoană a fost ucisă”, a raportat guvernatorul.  

El a adăugat că printre răniţi se află şi un băiat de 14 ani, care primeşte ajutor medical la spitalul regional. 
Potrivit guvernatorului, locuitorii aşezării vor fi duşi într-un loc sigur.

“Populaţia din aşezarea Solokhi va fi dusă într-o locaţie sigură sub îndrumarea şefului districtului, Vladimir Pertsev, şi a şefului Ministerului regional pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Potapov”, a scris guvernatorul.

Potrivit informaţiilor preliminare transmise de Rusia, o clădire rezidenţială a fost parţial distrusă. A fost semnalat fum dincolo de limitele aşezării din cauza trestiilor care au luat foc.  

Districtul Belgorod se află în sud-vestul regiunii Belgorod şi se învecinează cu districtele Dergachev şi Harkov din regiunea ucraineană Harkov.  Aşezarea Solokhi se află la aproximativ 11 kilometri de graniţă.

Ucraina distruge poduri pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lysychansk, deţinut de ucraineni.

Şeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a descris Bilohorivka ca fiind o “fortăreaţă” care – la fel ca oraşul Mariupol – “reţinea un număr mare” de trupe ruseşti.

Armata rusă nu a comentat afirmaţia ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent.

După ce nu a reuşit să captureze capitala Ucrainei, Kiev, şi nord-estul ţării în primele săptămâni ale invaziei sale, Rusia a declarat că se va concentra acum pe preluarea controlului total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, învecinate, din est. 

Până în prezent, Moscova nu a reuşit să realizeze acest lucru.

Zelenski: Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând că ajutorul va contribui rapid la apărarea Ucrainei. Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat că fondurile ”vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei”.  

”În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a afirmat preşedintele ucrainean.   

În plus, Zelenski i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că a semnat legislaţia “lend-lease”, care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior. 
 “Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea”, a spus el.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a eficientiza ajutorul SUA pentru aliaţii săi care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunea Sovietică. 

“Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare”, a mai declarat Zelenski.

Acesta a afirmat că Ucraina discută în mod constant cu prietenii săi ”despre garanţii de securitate pentru ea însăşi”.  

”Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo. Este pentru prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva în memorandum, nu o dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice. Nu doar semnificative din punct de vedere juridic, ci şi explicitate în mod clar: ce anume, cine anume şi cum anume ne garantează”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.  

Acesta a precizat că ”toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile”, dar apreciază că ”luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei”

Ziua de miercuri a adus anunțul unor victorii ale contraatacului ucrainean, dar a și îndepărtat șansele ca cele două părți să ajungă la un acord de pace, după declarațiile liderilor de la Kiev.

Victorii ucrainene la Harkov, bombardamente intense în Donbas și la Mariupol

Armata Ucrainei a anunțat că a recucerit în ultimele zile așezările Cerkaski Tișki, Ruski Tișki, Borșciova și Slobojanski, aflate la nord de Harkov. Consilierul Ministerului Apărării de la Kiev a spus că aceste succese împing forțele ruse din raza de acțiune a Harkovului, al doilea oraș ca mărime al țării, care a fost sub bombardament continuu de la începutul războiului.

Victoriile au fost confirmate și de Volodimir Zelenski, care a lăudat „puterea supraomenească” a trupelor ucrainene. „Sunt recunoscător tuturor apărătorilor noștri care țin linia și demonstrează o putere cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata invadatorilor, cândva a doua cea mai puternică armată din lume”. „Nu este nevoie să se creeze o atmosferă de presiune morală specifică atunci când anumite victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic”, a avertizat, însă, Zelenski.

Iar la Insula Șerpilor continuă luptele, în timp ce rușii încearcă să-și întărească pozițiile. Iar navele de aprovizionare ale Rusiei au acum o protecție minimă în Marea Neagră, în urma retragerii de după pierderea navei scufundate, Moskva. Insula Șerpilor e de importanță strategică prin accesul la marile orașe-port ale Ucrainei, mai ales la Odesa.

Între timp, bombardamentele Rusiei continuă cu îndârjire. În cursul nopţii trecute au fost atacate 93 de ţinte, au fost uciși 280 de soldaţi ucraineni şi au fost distruse 59 de unităţi de echipament militar, în toată Ucraina. Iar la Mariupol, rușii au lansat 38 de atacuri aeriene, printre care patru cu bombardiere strategice, asupra combinatului siderurgic Azovstal.

Zelesnki: Războiul cu Rusia se va încheia când Ucraina își va recâștiga teritoriile

Președintele Volodimir Zelenski spune că războiul cu Rusia se va încheia doar după ce Ucraina își va recâștiga toate teritoriile, oamenii, pacea, libertatea și capacitatea de a își alege viitorul. „Războiul se va încheia pentru poporul Ucrainei când vom avea înapoi ceea ce ne aparține. Este adevărat. Ca s-o spun limpede: nu vrem nimic altceva… Vrem să avem pace din nou pentru țara noastră, pentru pământul nostru”.

Rusia ne-a luat, gradual, toate drepturile: dreptul asupra teritoriului nostru, dreptrul de a alege și, până la urmă, dreptul de a trăi”, a mai spus liderul ucrainean, adăugând că „noi luptăm pentru viețile noastre și ne pierdem viețile”. Iar rușii trebuie să înțeleagă „inevitabilitatea pedepsei și că marile greșeli pe care le-au făcut vor duce și deja duc la un viitor catastrofal pentru cultura, conștiința și statul rus, dar a fost decizia lor”.

Pentru a aduce pacea în Ucraina, noi suntem gata să discutăm, așa că nu e prea târziu, pentru că orice Bucea, fiecare Mariupol, orice astfel de pas, un oraș în care au loc zeci de înmormântări, violuri și suferințe, cu orice astfel de pas se pierde oportunitatea și dorința pentru o soluție diplomatică a problemei”, a mai spus Zelenski.

Iar de dimineață, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina dorește să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, dar nu exclude negocierile. „Victoria pentru noi însemna, la început, retragerea trupelor ruse de pe pozițiile pe care le-au ocupat până la 24 februarie și răzbunare pentru pagubele provocate. Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica ulterioară a războiului, atunci, desigur, victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea teritoriilor noastre”.

Sursa: https://www.fanatik.ro/

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com