Război în Ucraina, ziua 91. În estul țării se duc bătălii decisive pentru forțele ucrainene. Rușii nu lasă nicio clădire intactă

La trei luni după invadarea Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că luptele din estul țării pot fi decisive în acest război.

a
Razboi in Ucraina ziua 91 In estul tarii se duc batalii decisive pentru fortele ucrainene Rusii nu lasa nicio cladire intacta

Război în Ucraina. Ziua 91, o zi decisivă? Foto: flickr.com – colaj FANATIK

Zelenski, la trei luni de la invazia rusă: Furnizarea de arme către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja. El anunţă că la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.

”A treia lună a apărării noastre s-a încheiat”, a scris preşedintele ucrainean în mesaj. 
 
El se referă la ” declaraţia complet inadecvată care a fost făcută astăzi din partea Rusiei, potrivit căreia se presupune că au „încetinit” ofensiva intenţionat”.
 
”Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicaţii de ce nu au reuşit să spargă Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susţină că ar fi plănuit să facă acest lucru. Aproape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Peste 200 de avioane doborâte. Mii de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi alte echipamente pierdute. Muniţia de rachetă rusească este aproape complet epuizată. Şi vor să o acopere cu minciuni că nu se luptă din toată puterea? Mizerabil. Şi va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte acest lucru”, spune liderul Ucrainei. 
 
Volodimir Zelenski afirmă că acum situaţia din Donbas este extrem de dificilă.
 
”De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată acolo pentru a ataca. Lyman, Popasna, Severodonetsk, Slovyansk – ocupanţii vor să distrugă totul. 
 
Preşedintele Ucrainei mai spune că ”este recunoscător tuturor partenerilor Ucrainei, dar subliniază din nou şi din nou: cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă”
 
”Prin urmare, furnizarea de arme grele către Ucraina – MLRS, tancuri, antinave şi alte arme – este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja”, a mai afirmat Zelenski. 
 
Volodimir Zelenski spune că lucrează pentru a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate fiabile după acest război şi anunţă că a fost înfiinţat un grup consultativ internaţional condus de Yermak şi fostul secretar general al NATO Rasmussen.
 
”Grupul va include experţi de top în domeniile securităţii şi apărării, diplomaţiei. Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat. Şi nu pentru câteva luni sau ani, ci pe parcursul vieţii multor generaţii de ucraineni”, arată el. 
 
Zelenski mai afirmă că a vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, iar la sfârşitul lunii mai va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.
 
”N-am coordonat poziţiile. În special, privind întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Am vorbit şi cu premierul canadian Justin Trudeau. În primul rând, despre sprijinul de apărare pentru Ucraina. Despre continuarea cooperării politice şi acordarea de asistenţă, inclusiv financiară, atât de necesară pentru a învinge ocupanţii”, afirmă el.
 
Zelenski mai spune că a avut o întâlnire cu liderii direcţiei din Crimeea, în special, cu Tamila Tasheva, Reprezentant permanent al Preşedintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea.
 
”Invazia rusă a început în Crimeea. Acesta nu a fost primul punct de pe lista greşelilor statului rus faţă de Ucraina, ci primul fatidic pentru Rusia însăşi. Din acest punct au venit următoarele greşeli, nu mai puţin fatidice, ale Rusiei, care toate împreună vor duce la slăbirea ei istorică. Şi, desigur, ocupanţii vor trebui să părăsească şi Crimeea. La fel şi Herson, Melitopol, Enerhodar, Mariupol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi în care ei încă pretind că sunt stăpânii. Cu siguranţă nu vor fi stăpâni acolo”, spune Zelensk

Şeful militar regional din Doneţk: Forţele ucrainene s-au retras din oraşul contestat Svitlodarsk

Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat că forţele ruse au ocupat oraşul contestat Svitlodarsk din regiunea estică Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras. El arată că situaţia este „foarte dificilă” în Lyman, un oraş din nordul regiunii Doneţk, care este sub foc constant.

”Aproximativ 10.000 de civili rămân în Svitlodarsk -ul ocupat”, a spus Kyrylenko.
 
“Nu mai mult de 30% din populaţie a părăsit oraşul. Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk în regiunea Doneţk. Acolo au fost deja arborate steaguri ruseşti”, a spus el. 
 
Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei părţi şi  nu a fost supus bombardamentelor intense. 
 
„Aceasta nu este o retragere [a Forţelor Armate ale Ucrainei], ci o regrupare”, a spus el. „Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie, de a salva vieţile  şi de a se regrupa”.
 
Canalele pro-ruse Telegram au arătat imagini cu drapelul rus arborat peste clădirea administraţiei oraşului din Svitlodarsk.
 
Kyrylenko a descris şi situaţia ca fiind „foarte dificilă” în Lyman, un oraş mai la nord din regiunea Doneţk. ”Acum este sub foc constant”, a spus el.
 
“Inamicul a intrat cu mult timp în urmă pe teritoriul comunităţii Lyman. Scopul lor principal este de a lua centrul comunităţii Lyman. Situaţia de acolo este acum una dintre cele mai tensionate de-a lungul întregii linii a frontului, alături de Avdiivka”, a mai precizat oficialul

Consilier al primarului: Mariupol este acum un oraş al fantomelor, bilanţul ajunge la 22.000 de morţi

”Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat un consilier al primarului oraşului-port ucrainean Mariupol, Petro Andriushchenko. El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

Oficialii primăriei Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în trei luni de război – o cifră care nu poate fi susţinută independent.
 
Cifra de 22.000 se bazează, a spus Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.
 
Andriuschenko a spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat de insistenţa oficialilor ruşi care au impus ca acele cadavre recuperate să fie aduse la o morgă, iar persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care reclamantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. .
 
Andriuschenko a spus că, pe baza informaţiilor culese din reţeaua sa de surse, Mariupol în această seară este un oraş aruncat înapoi în Evul Mediu. ”Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti”, a spus el. „Peste tot este miros de moarte şi miros de foc”
 
El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.
 
Mariupol a fost în centrul unei bătălii feroce, de luni de zile, între forţele guvernamentale ucrainene şi soldaţii ruşi şi luptătorii pro-ruşi. A căzut oficial în mâinile forţelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători Azovstal de la oţelăria în care ţinuseră timp de câteva săptămâni s-a predat

Doi campioni ucraineni la box au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei

Doi campioni ucraineni la box, Oleh Prudky şi Oleksiy Yanin, au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei, potrivit oficialilor din sport. Prudki, fost campion al Ucrainei la categoria welter uşoară, a murit în lupta cu forţele ruse, a anunţat Federaţia Ucraineană de Box într-o postare pe Instagram.

”Victoriile şi realizările tale sunt greu de numărat, ai fost un sportiv foarte persistent şi muncitor, te-ai antrenat mult. Aţi fost un exemplu demn pentru generaţiile viitoare”, a scris Federaţia de Box Cherkasy.
 
Lui Prudky i-au supravieţuit soţia şi cele două fete mici.
 
Yanin, un campion ucrainean la kickbox şi campion mondial la Muay Thai, a murit în aprilie în timp ce se lupta cu forţele ruse şi pro-ruse la Mariupol, a anunţat marţi Ministerul Tineretului şi Sportului din Ucraina.
 
”Oleksiy Yanin, un atlet şi militar al Detaşamentului cu scop special Azov al Gărzii Naţionale a Ucrainei, a murit în bătălia pentru Mariupol”, a spus ministerul. Lui Yanin i-au supravieţuit soţia şi fiul său

Armata Ucrainei așteaptă ca în ziua 91 de război forțele ruse să își intensifice ofensiva. Conform ultimelor informații, rușii încearcă să încercuiască trupele ucrainene în oraşele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk.

Război în Ucraina. Rușii țintesc orașe strategice

Ne referim la două așezări urbane situate pe râul Siverski Doneţ din estul Ucrainei. Este un obiectiv foarte important pentru armata lui Vladimir Putin. Chiar Motuzianik a spus că forţele ruse nu au renunţat la încercările de a traversa râul.

Asta se poate observa și din modul în care armata rusă forțează cucerirea celor două orașe. Conform Agerpres,  toate forțele au fost aruncate în luptă într-o încercare de a rupe rezistența apărătorilor ucraineni.

Dacă vor reuși să încercuiască și să cucerească Severodoneţk şi Lisiceansk, rușii vor controla toată regiunea Luhansk. Și, așa cum s-a transmis de la Moscova, acesta este unul dintre principalele obiective ale armatei ruse în Donbas.

Observăm acum cea mai activă fază a agresiunii pe scară largă pe care Rusia a desfăşurat-o împotriva ţării noastre. Situaţia pe frontul de est (în Donbas) este extrem de dificilă, pentru că soarta acestei ţări s-ar putea să fie decisă (acolo) chiar acum”, a declarat Motuzianik într-o conferinţă de presă.

Bombardamentele rușilor sunt devastatoare

Forţele ucrainene opun rezistenţă de mai multe săptămâni trupelor ruse în acest sector. Totuși, intensificarea bombardamentelor rușilor și distrugerea majorității clădirilor îngreunează misiunea ucrainenilor.

Inamicul îşi concentrează toate eforturile pe ofensiva care vizează încercuirea Severodoneţk şi Lisiceansk. Intensitatea tirurilor împotriva Severodoneţk a crescut considerabil. Ei distrug oraşul”, a declarat anterior și guvernatorul regiunii Luhansk (partea controlată de ucraineni) Serhii Gaidai.

Se pare că încă 15.000 de locuitori s-ar afla în continuare în acest oraş grav afectat de bombele lansate de ruși. Marți, în ziua 90 de război, se duceau lupte grele pentru controlul oraşului Lîman, un punct-cheie în estul Ucrainei. Asta a declarat liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de AFP.

”Faza activă a eliberării oraşului Krasny Lîman (fosta denumire a oraşului Lîman) este în desfăşurare. Unităţile ruse şi miliţia populară (armata separatistă) au intrat în oraş”, a spus Puşilin într-o emisiune pro- difuzată pe YouTube.

El a mai spus că aproximativ jumătate din localitate este deja sub control rus, dar armata rusă nu a făcut declaraţii. Nici  AFP nu a putut verifica aceste afirmaţii dintr-o sursă independentă.

Despre Lîman se știe că este un important nod feroviar situat la nord-est de oraşul simbol Sloviansk, preluat de la separatiştii pro-ruşi de către Kiev în 2014

sursa: https://www.fanatik.ro/

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com