Reguli noi: cum vor fi înmormântați oamenii răpuși de covid. Cine poate participa la înmormântare

De când a început pandemia, lucrurile s-au schimbat mult și tot ce părea obișnuit, acum, în mare parte, este interzis. Printre altele, nu mai sunt permise evenimentele numeroase, ceea ce înseamnă că nici la o înmormântare nu pot participa prea mulți oameni. Noi reguli au fost stabilite în ceea ce privește conducerea pe ultimul drum a unei persoane care a murit din cauza bolii.

Noi reguli pentru decedații de covid

Până acum, persoanele care au murit din cauza coronavirusului nu au avut parte de o înmormântare normală. La fel ca în cazul Corneliei Catanga, decedații erau puși în saci de plastic și puse direct în sicriu, fără alte pregătiri precum îmbrăcarea cu anumite haine. Astfel, nimeni nu putea vedea la față persoana decedată.

De curând, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a anunțat că au fost adoptate noi măsuri, care intră în vigoare înainte de Paște. Astfel, preotul va putea fi chemat la spital, iar persoana decedată va putea fi îmbrăcată înainte de înmormântare, în loc să fie pusă direct în saci de plastic. Sicriul va sta de asemenea în capelă, va fi dus și în biserică, așa cum este normal și se va ține cont de toate obiceiurile.

„Am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19. Sicriul se va putea depune în capelă”, a spus Victor Opaschi.

Reguli în caz de deces din cauza coronavirusului

Persoana decedată la spital este dusă la morgă în saci impermeabili dubli și închiși ermetic, pentru a preveni riscul răspândirii virusului. Acolo, ea va fi pusă într-un sicriu bine sigilat, care nu va mai putea fi desfăcut. De asemenea, va fi îmbrăcată în hainele aduse de familii. De precizat faptul că trupul neînsuflețit trebuie să fie ridicat în cel mult 24 de ore, dacă familia vine de la 100 de km depărtare și în 48 de ore, în cazuri mai speciale.

La înmormântare pot participa doar rudele de gradul 1 și 2 ale decedatului, dacă obțin aprobare de la DSP și dacă nu au simptome de covid și nu sunt declarate pozitive. În cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, familii pot cere autopsia victimei doar pe baza unei ordonanțe emise de organele de cercetare penală.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com