ROMÂNIA ÎȘI IA ADIO DE LA ION DICHISEANU

UPDATE 11:36 – Ion Dichiseanu a ajuns la Cimitirul Bellu, acolo unde va fi înmormântat cu onoruri militare. O mulțime de oameni au venit pentru a-și lua rămas bun de la cel supranumit „Lordul”, unul dintre marii actori și cei mai eleganți bărbați ai României.

S-au auzit ropote de aplauze pentru Ion Dichiseanu, cel care va rămâne mereu în sufletele tuturor. Șase militari i-au purtat marelui actor sicriul până în capela în care urmează să aibă loc, în doar câteva clipe, slujba de înmormântare.

Sicriul cu trupul lui Ion Dichiseanu a ajuns la Cimitirul Bellu

UPDATE 10:05 – Sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor Ion Dichiseanu a plecat, în urmă cu doar câteva momente, spre Cimitirul Bellu, acolo unde, alături de alte nume celebre din muzica, filmul și teatrul românesc, își va dormi somnul de veci.

Sicriul cu trupul lui Ion Dischiseanu a plecat spre Cimitirul Bellu

Trupul neînsuflețit al actorului Ion Dichiseanu a fost depus, vineri, în jurul prânzului, în foaierul Teatrului Nottara, care i-a fost “acasă”. Au fost momente sfâșietoare, la care au participat, alături de membrii familiei, apropiați și colegi de scenă ai regretatului artist. În aplauzele celor prezenți, toți cu ochii în lacrimi, sicriul alb acoperit cu drapelul României a fost așezat în locul unde artistul a scris istorie zeci de ani.

Până la finalul zilei, sute de persoane, cu flori și lumânări, au venit să-i aducă un ultim omagiu marelui actor. Întregul proces s-a desfășurat cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu, depus la Teatrul Nottara

Va fi înmormântat cu onoruri militare

Sâmbătă, 22 mai, la ora 10:00, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Bellu, unde sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Ion Dichiseanu va fi depus în capelă. Slujba va avea loc ora 12:00, artistul urmând să fie înmormântat cu onoruri militare. Sâmbătă este ziua durerii, ziua în care România își ia adio de la maestrul Ion Dichiseanu, iar CANCAN.RO va fi prezent la fața locului.

💥 Pastila Emotionala cu Psiholog Ana-Cristina Babita, invitata Psiholog Educational Irina Stanciu 💥 Subiect: rolul de parinte in viata unui om. 💥 .

Dispariția lui Ion Dichiseanu lasă un gol în lumea artistică din România, iar cuvintele pe care le rostea el într-un interviu acordat în urmă cu aproape un deceniu sunt azi, într-un alt context, la fel de actuale: “Mi-aş dori foarte mult ca mai-marii ţării să înţeleagă, nu doar la nivel declarativ, că o naţiune fără cultură este pierdută şi, deci, să privească mai înţelegător zbaterile noastre şi să ne sprijine concret”.

A făcut parte din “tripleta de aur” a Teatrului Nottara

Unul dintre cei mai iubiți actori din România, Ion Dichiseanu, s-a stins din viață pe 20 mai, la vârsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara. A făcut parte din celebra “tripletă de aur” a Teatrului Nottara, alături de George Constantin și Cristea Avram și a jucat zeci de roluri care i-au adus gloria.

Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1959 și a plecat, împreună cu toată promoția lui, la Teatrul din Botoșani, unde au fost repartizați. După un timp, a fost chemat la București și a primit rolul principal din Antoniu și Cleopatra. Și așa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde, în cele peste patru decenii, cât a urcat pe scenă, a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori ai României

Ion Dichiseanu, carieră de succes în teatru și cinematografie

După Antoniu, i s-a oferit rolul lui Alioșa în Frații Karamazov, în anul 1962, ambele spectacole în regia lui George Teodorescu. Tot în 1962, a jucat, în regia lui Radu Penciulescu, Steaua polară de Sergiu Fărcășan și rolurile au continuat în mari spectacole precum: Oedip rege de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), Othello de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969), Timon din Atena de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), Coriolan de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), Citadela sfărâmată de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), Misterele Londrei, un musical după Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), Îngeri în America de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), Ce frumos e în septembrie la Veneția de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), Sărbători fericite de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003).

Ion Dichiseanu a avut și o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli și stadioane întregi. A publicat volumele “Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” și “Am fost rivalul regelui’.

În anul 2019, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer. De asemenea, a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, unde, de altfel, s-a născut.

Mesaj emoționant transmis de “fratele” Florin Piersic

Florin Piersic a transmis un mesaj emoționant după moartea lui Ion Dichiseanu, care i-a fost coleg și prieten ani buni. Cei doi erau considerați „cavalerii cinematografiei românești”.

Mi-a fost partener. În 1966 ne-am găsit împreună pe platourile de filmare la filmul «Tunelul», o coproducție internațională. Și iarăși în 1984 în «Trandafirul Galben». Noi doi eram considerați cavalerii cinematografiei românești. De televiziune nu mai vorbesc în câte emisiuni ne-am întâlnit. Dar dincolo de toate eram prieteni. O prietenie care a durat o viață.

L-am avut invitat la Iași în 2019 la Festivalul «Serile filmului românesc», la a zecea ediție, care mi-a fost dedicată. Am petrecut o săptămână împreună și, Doamne, ce ne-am mai bucurat. Bun, vesel, plin de energie și neastâmpăr. Așa era prietenul meu Ion Dichiseanu. Ți-ai iubit mult profesia și publicul Dicki, dragul meu și n-ai uitat nicio clipă de ce te-ai făcut actor. Însă destinul a făcut ca tu, «dezgustat de atâtea măști grotești, să ieși din scenă, plângând între culise», vorba poetului Mihai Coreanu. O lumină arde pentru sufletul tău. Rămâi în amintirea mea, prieten al meu!”, a transmis Florin Piersic.

Fan înfocat al Rapidului

Ion Dichiseanu a iubit Rapidul, poate la fel de mult ca și cariera. Maestrul a fost un înfocat fan al formației din Giulești, având o legătură de suflet cu echipa formată pe lângă atelierele CFR Grivița de angajații Căilor Ferate Române.

În urmă cu doi ani, marele actor mărturisea că înaintașii săi au lucrat în cadrul CFR, iar copilăria și-a petrecut-o jucând mingea pe lângă calea ferată. Totodată, a jucat la juniorii Rapidului, însă destinul a făcut ca el să urmeze calea scenei, nu cea a fotbalului.

Am jucat fotbal la «pitici» la Rapid. Mi-a plăcut mult sportul în general și fotbalul în special, dar n-am prea avut timp pentru el. În schimb, am fost alături de Rapid tot timpul. Și atunci când eram plecat din țară”, mărturisea marele actor în 2019 pentru Libertatea, la un meci de foc din Liga a 3-a dintre Rapid și FCSB II, la care a asistat alături de Mircea Lucescu și alți 7.000 de suporteri alb-vișinii.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com