Roșii timpurii, forțate să se coacă cu o substanță neomologată. Ce spun specialiștii

Specialiștii în legumicultură spun că sezonul natural de coacere pentru tomate este luna iunie, iar tomatele apărute în piețe, încă din luna mai, s-ar putea să fi fost “forțate” cu fertilizatori și stimulatori în exces, unele chiar cu substanțe neomologate în România.

a

Producătorii care recurg la asemenea metode obțin profituri mai mari, datorită prețului ridicat al roșiilor timpurii.

Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău: “Mulți cultivatori intervin în această perioadă în momentul când fructul a ajuns în perioada maximă. Au trecut cele 55 de zile, ca să matureze fructele, folosesc acești stimulatori, stimulenți de maturare”, conform stirileprotv.

Cercetătorii spun că forma țuguiată ar putea fi un semn că tomatele au fost stimulate cu fertilizatori.

Comercianții din piață centrală din Buzău îi contrazic însă pe specialiști și susțin că, de fapt, roșiile cu formă țuguiată sunt un soi adus din Bulgaria.

Comerciant: „Nu le-am forțat cu absolut nimic, le-am lăsat să se coacă ele în voia lor. Dacă erau forțate, erau uniform de colo până colo.E soi original, Prekos”.

Consumatorii trebuie așadar să fie atenți, pentru că este greu de văzut diferența dintre un produs sănătos și unul care a fost forțat să crească.

Tomatele timpurii se vând cu prețuri cuprinse între 4 și 10 lei kilogramul, în timp ce în sezonul normal, costă doar 2 lei.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com