Rusia riscă să fie exclusă din SWIFT. Ce reprezintă, de fapt, acest sistem - RADIO FX NET

Rusia riscă să fie exclusă din SWIFT. Ce reprezintă, de fapt, acest sistem

Rusia care a pornit războiul împotriva Ucrainei riscă să fie exclusă din SWIFT. Acesta este un conglomerat bancar fondat sub umbrela unei cooperative belgiene, în 1973, din 239 de bănci din 15 țări. SWIFT este acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication care se traduce prin Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial.

Rusia riscă să fie exclusă din SWIFT

Pe înțelesul tuturor, SWIFT este un sistem de mesagerie securizat ce facilitează plățile transfrontaliere rapide. În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina se discută tot mai mult despre eliminarea Rusiei din acest sistem ca urmare a invaziei Ucrainei. Acest fapt ar putea duce la contractarea PIB-ului țării cu până la 5%.

Până acum, Uniunea Europeană a aprobat sancțiuni masive împotriva Rusiei, însă nu s-a ajuns la excluderea acesteia din sistemul SWIFT.

Peste 11.000 de bănci din mai mult de 20 de țări sunt conectate la acest sistem și folosesc mesajele SWIFT pentru a face plăți.

Sistemul global de plăți interbancare își are sediul La Hulpe, lângă Bruxelles.

Ce spune UE despre eliminarea Rusiei din SWIFT

Uniunea Europeană este divizată în privința eliminării Rusiei din SWIFT. Potrivit CNN sunt țări precum Polonia, Lituania, Letonia și Estonia care sunt de acord să fie tăiat accesul Moscovei la sistemul global de plăți interbancare, însă sunt și state ca Italia, Ungaria, Cipru și Germania care nu susțin această măsură radicală.

Eliminarea Rusiei din acest sistem ar avea un impact major asupra afacerilor rușilor cu clienții străini, provocând astfel adevărate daune economiei țării.

Este corect ca UE să adopte sancțiuni masive, fără precedent și severe împotriva Rusiei. Avem nevoie de mai mult și trebuie să fie mai extinse, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și sancțiuni individuale dure, a scris Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, pe Twitter.

Toate băncile care au activitate internațională sunt membre în acest sistem, fără de care procesul de transfer al banilor ar fi mult mai lent, ineficient, sau chiar riscant.

Precizăm faptul că în trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, poziționându-se ca fiind o instituție neutră.

Liderii europeni care s-au arătat vehemenți împotriva eliminării Moscovei din acest sistem major, au început să se răzgândească. Una dintre acestea este Italia care a anunțat că nu-și va folosi dreptul de veto pentru a împiedica excluderea Rusiei din acest sistem interbancar.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com