Schimbări importante la pensii. Românii pot cumpăra până la 6 ani de vechime

Pensiile au suferit mai multe modificări în ultimii ani și seria schimbărilor continuă. S-a decis acum că românii pot cumpăra până la șase ani de vechime dacă nu au suficienți ani pentru a ieși la pensie, totul în schimbul unei anumite sume de bani. Vezi care sunt condițiile.

a

Românii pot cumpăra până la șase ani de vechime pentru pensie

Pentru a putea ieși la pensie, trebuie să fi lucrat cel puțin 15 ani, aceasta fiind condiția minimă. Există, însă, mulți români care, din diferite motive, nu au completat nici măcar stagiul minim de cotizare de 15 ani, motiv pentru care este nevoie de o soluție la problemele lor.

Astfel, statul a decis să vină în ajutorul românilor care se regăsesc în astfel de situații. Așadar, toți cei cărora le lipsesc ani de vechime la pensie pot acum să-i cumpere. Au nevoie să plătească toate contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună, conform unei ordonanțe de urgență ce a fost adoptată în Parlament. Au fost 304 voturi ”pentru” această OUG, în timp ce doi oameni au fost ”împotrivă”, iar un parlamentar s-a abținut.

Acordarea unei pensii în această situație este posibilă prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare

“Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

În aceștia, persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.”, se specifică în actul normativ.

În același act se mai specifică faptul că, până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă. Perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani, iar pentru a vă cumpăra vechime trebuie să faceți cerere la Casele Județene de Pensii.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului. Așadar, românii își pot cumpăra o vechime de 6 ani cu aproximativ 23.000 de lei.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com