Schimbări în modul de acordare a concediilor medicale. Reguli noi de la 1 august, tot ce trebuie să știi

Schimbări în modul de acordare a concediilor medicale de la 1 august 2021. Sunt reguli noi care vor intra în vigoare prin punerea în aplicare a Ordinului ministrului sănătății şi al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

a

Cum se vor acorda concediile medicale de la 1 august 2021

Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmite că a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Important de menționat este că perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia.

Într-o primă etapă, medicul de familie va acorda maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an.

În aceeași măsură, în situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță.

Cazul în care medicul nu va mai acorda concediul medical

Medicii nu vor mai acorda în continuare, concediu medical, celor care, după acordarea primei etape a concediului, nu se mai prezintă la control pentru evaluarea stării de sănătate, conform planului de urmărire a evoluției bolii, dar și în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției bolii.

Există și excepții de la noile reguli: medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital.

De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii, se arată în comunicatul CNAS.

Indemnizația de carantină 2021

Există în noul ordin o prevedere legată de indemnizația de carantină. Aceasta se acordă celor care se deplasează în interes personal în zone cu risc epidemiologic, și care, la întoarcerea în țară, intră în carantină pentru a nu deveni un risc pentru cei cu care intră în contact. Aceste persoane vor beneficia de o indemnizație pentru o perioadă de cinci zile.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com