AD

ACTUALITATE

Se schimbă regulile! Medicii de familie nu mai acordă aceste facilități. Reacția Ministrului Sănătății

todayaprilie 6, 2022

Background
share close
AD
AD

Medicii de familie au făcut un anunț important pentru toții românii. După ieșirea din starea de alertă, nu au fost ridicate doar restricțiile ci și o serie de facilități pe care oamenii le aveau cu scopul de a-și rezolva problemele de sănătate evitând mobilitatea. Ei bine, odată cu revenirea la normalitate medicii de familie au anunțat că nu vor mai acorda rețete online și nici consultații la distanță.

Medicii de familie nu mai pot acorda rețete online și consultații la distanță

Medicii de familie din România au anunțat că începând de luna aceasta nu mai pot acorda rețete online și nici consultații la distanță. Excepție fac rețetele lunare pentru pacienții cronici. Aceste derogări au fost valabile pe perioada pandemie, însă cum starea de alertă a fost ridicată, au intrat în vigoare la data de 1 aprilie. Anunțul a fost făcut de către Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Consultațiile la distanță (cunoscute în limbajul curent și ca „online” sau „telemedicină”) nu mai pot fi acordate începând cu 1 aprilie 2022 decât pentru afecțiuni cronice, limitate la o singură consultație la distanță și una în cabinet pe lună, anunță Federația.

Cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, toate tipurile de servicii medicale din asistența medicală primară se acordă numai cu programare telefonică realizată cu minimum 24 ore înainte acordării serviciului. Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie au precizat că nimeni nu își dorește cozi la cabinetele de medicina familiei și pacienți care să se îmbolnăvească așteptând cu orele pe holurile cabinetelor.

O altă facilitate care a expirat odată cu ridicarea stării de alertă în România constă în faptul că anumite medicamente pentru afecțiuni cronice nu mai pot fi prescrise de medicul de familie decât în baza scrisorilor medicale conforme emise de medicii de alte specialități din cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau spital.

Acum medicii de familie așteaptă soluții legale pentru ca aceste servicii la distanță să fie posibile în continuare.

Ministrul Sănătății: medicii pot organiza activitatea încât să poată consulta pacienții

Ministrul Sănătății a fost chestionat pe acest subiect în urmă cu o lună, iar răspunsul lui nu i-a lămurit pe medicii de familie din România. Profesorul Alexxandru Rafila a spus că medicii pot organiza activitatea astfel încât să-și poată consulta pacienții. El a făcut referire la respectarea măsurilor de protecție (purtarea măștii de protecție) și la testarea pentru simptomatici, ca măsură de siguranță.

(…)le-am oferit această posibilitate, le-am oferit o sumă absolut acoperitoare pentru acest serviciu și cred că ar fi foarte bine ca și medicii de familie să înțeleagă că efortul la care participăm cu toții este un efort în care trebuie să fim solidari unii cu alții, sunt cuvintele Ministrului Sănătății.

Alexandra Rafila a mai spus că este de părere că încet-încet medicii de familie pot ajunge să facă aceleași lucruri la cabinet, cu pacienții, pe care le făceau și în 2019, înainte de pandemie.

Sursa: https://fresh24.ro/

AD

Written by: admin

Rate it

AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com