
Pe lângă bogăţia de fibre alimentare, minerale şi vitamine, seminţele de in conţin de aproximativ de două ori mai mulți acizi graşi esenţiali Omega 3 decât peştele. Seminţele de in pot fi cumpărate din magazinele naturiste şi pot fi adăugate în salate, mâncăruri şi prăjituri.
Cantitatea recomandată Cantitatea recomandată de specialişti este de o linguriţă cu seminţe de in măcinate, zilnic. Nu este recomandat consumul seminţelor de in întregi, deoarece în această formulă, sucurile gastrice nu reuşesc să spargă învelişul tare al acestora, fiind astfel eliminate la fel cum au fost consumate. Formele gata măcinate nu sunt de preferat, deoarece partea cea mai preţioasă din punct de vedere nutrițional a seminţei îşi pierde o mare parte din calităţile benefice, odată cu expunerea la lumină. Prin urmare, cea mai înţeleaptă opţiune constă în achiziţionarea seminţelor de in întregi şi măcinarea lor, cu râşniţa de cafea, chiar înainte de administrare.
Cantitatea recomandată în dieta zilnică, şi anume, o linguriţă de seminţe de in proaspăt măcinate, poate fi inclusă în cerealele de la micul dejun, amestecată într-un pahar mic de iaurt, presărată peste o salată de fructe sau peste o salată de crudităţi, adăugată în compoziţia pentru pâine, clătite sau brioşe. Îmbunătăţesc digestia Seminţele de in normalizează tranzitul intestinal, oferind rapid senzaţia de sațietate şi menţinând-o timp de câteva ore. Încetinesc procesul de asimilare al grăsimilor, având proprietăţi antiinflamatoare benefice organismului. De asemenea, sunt un duşman de temut al constipaţiei, eliminând totodată disconfortul creat senzaţia de plin în doar o lună de cură.
Ajută în curele de slăbire Pentru că stimulează arderile grăsimilor şi combat retenţia de apă în ţesuturi, seminţele de in consumate zilnic amplifică efectele unei diete de slăbire. Scad colesterolul ‘’rău’’ Bogate în acizi graşi esenţiali polinesaturați Omega 3, seminţele de in oferă organismului posibilitatea de a putea produce alte tipuri de grăsimi de care corpul are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi.
Acizii graşi Omega 3 continuți de seminţele de in reduc nivelul colesterolului total şi al colesterolului ‘’rău’’ (LDL). La scăderea colesterolului participă şi lignanii din compoziţie, care, în acelaşi timp, îmbunătăţesc sănătatea digestivă şi ajută la menţinerea unei inimi sănătoase. Previn bolile cardiovasculare Conţinutul bogat în fibre aliemntare al seminţelor de in joacă un rol esenţial în prevenirea bolilor cardiovasculare. Odată pătrunse în organism, acestea sunt legate de moleculele de colesterol, ajutând organismul să elimine o bună parte din ele, rămând, astfel, foarte puţin colesterol care să mai poată fi absorbit în corp. Seminte de in, cu iaurt – recomandarea nutritionistilor Nelipsite din dieta diabeticilor Numeroasele studii clinice realizate până în prezent scot în evidenţă capacitatea extraordinară a seminţelor de in în ceea ce priveşte echilibrarea nivelului zahărului din sânge. Acest fapt este valabil, în special, în cazul femeilor şi bărbaţilor supraponderali şi obezi, care suferă de ‘’prediabet’’. Pentru a beneficia de astfel de efecte terapeutice, este necesar consumul zilnic al seminţelor de in. Reglează tulburările hormonale Seminţele de in mai conţin lignani – un grup de compuşi naturali găsiţi doar în plante, având compoziţia chimică asemănătoare cu a estrogenului şi a antioxidanţilor. Aceştia au rol de echilibrare hormonală, contribuind la stabilizarea şi echilibrarea dozelor de estrogen şi progesteron din organism, ajutând la îmbunătăţirea funcţiei uterine, la reglarea ciclului menstrual şi uşurarea crampelor asociate cu acesta.
Şi-au dovedit eficiența şi în caz de infertilitate feminină, endometrioză, în ameliorarea simptomelor menopauzei. În cazul menstruaţiei, seminţele de in ajută la blocarea formării prostaglandinelor – grup de substanţe eliberate de multe ori în exces în această perioadă, determinând pierderi de sânge prea mari. ‘’Arme’’ antitumorale Lignina din compoziţia seminţelor de in le oferă calitatea de arme antitumorale. Antioxidant important, aceasta neutralizează o mare parte din radicalii liberi din organism.
Are proprietăţi antiangiogenice, ceea ce înseamnă că opreşte formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor canceroase existente. Proprietăţi anticancer au şi acizii graşi Omega 3, care previn dezvoltarea celulelor canceroase, împiedicând ataşarea acestora de celulele sănătoase. Efecte deosebite obţinute din consumul cu regularitate al seminţelor de in au fost obţinute în cazurile de cancer de prostată, de colon şi de sân (la sfatul specialistului). Contraindicaţii Seminţele de in sunt contraindicate femeilor însărcinate (datorită conţinutului de substanţe care acţionează precum estrogenii), sau consumate la sfatul specialistului, în doze foarte mici. Persoanele cu obstrucţie intestinală ar trebui să evite seminţele de in, datorită conţinutui crescut de fibre alimentare, care poate tulbura tranzitul. Consumate excesiv, ele pot cauza meteorism intestinal (acumularea de gaze), flatulenţă, dureri abdominale, greaţă, constipaţie, diaree sau balonări.
Sursa: https://estisanatos.com/