Semne de boală care “se văd în ochi”. Când trebuie să mergem la medic

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar la fel de bine pot comunica și despre starea noastră. Sunt câteva semne care indică existența unor boli și care ar trebui să ne determine să mergem cât mai repede la medic. Schimbările la nivelul ochilor nu indică doar probleme care țin strict de vedere, ci și alte afecțiuni sistemice cum sunt bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat.

a

Schimbările de la nivelul ochilor pot indica mai multe boli

Se poate întâmpla ca semnele unor boli să apară în ochi sau în zona ochilor înainte ca boala să se manifeste propriu-zis. Potrivit specialiștilor, lista cu bolile care au manifestări la nivelul ochilor este destul de mare. Schimbările de la nivelul ochilor pot indica boli ereditare, SIDA, anevrisme sau cancer.

Potrivit spuselor lui Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la University of California at San Francisco, ochii sunt singurul loc din corp unde se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nicio tăietură.

De asemenea, un alt specialist în persoana lui Ruth D. Williams, medic oftalmolog și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, spune că:

Fiecare persoană ar trebui să facă un examen oftalmologic complet până la împlinirea vârstei de 40 de ani.

Este important consultul oftalmologic de rutină pentru că multe dintre bolile ochilor sunt silențioase.

Cei care observă schimbări la nivelul ochilor trebuie să meargă cât mai repede la medic.

Ce se întâmplă, de fapt, când ți se zbate un ochi

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute.

Sunt cazuri în care spasmele sau contracțiile involuntare ale pleoapei apar intermitent, timp de câteva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp.

Cauzele spasmelor oculare

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatură, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor (așa apar și cârceii de la picioare). Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți (cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, de legume cu frunze verzi).

Tot pe primul loc în cauzele apariției spasmelor oculare se află și consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să limitați consumul acestor alimente.

Sunt și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceală, gripă, sinuzită, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare. Bineînțeles, lipsa odihnei sau stresul au și ele un rol în apariția de reacții ale musculaturii pleoapelor.

Cauzele locale sunt: iritații oculare, alergii, corpii străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Astfel, ca să aflați cauza exactă de ce vi se zbate pleoapa este bine să mergeți la medic!

Este o urgență oftalmologică?

În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele). Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostice.

Există un tratament specific?

În afară de eliminarea factorilor incriminați mai sus, în cazurile grave, se poate recomanda o injecție cu toxină botulinică (botox), pentru a opri aceste spasme. Tot pentru cazurile grave, există intervenții pentru rezolvarea chirurgicală a unor zone de mușchi sau inervație.

Nu uitați primele măsuri de reducere a spasmelor oculare – renunțați la cafea/ciocolată și dormiți mai mult! Uneori, și compresele calde din jurul ochilor ajută la relaxarea musculaturii.

Lucrul la calculator reprezintă un stres în sine, așa că nu uitați să luați pauze la intervale de 20-30 minute, timp de câteva secunde să priviți la distanță mare (4-5 metri) și să clipiți voluntar. Această practică ajută la prevenirea sindromului de ochi uscat și a consecințelor lui. Dacă apariția spasmelor au la bază sindromul de ochi uscat, se recomandă administrarea de lacrimi artificiale, picătură cu picătură, conform recomandărilor medicului oftalmolog.

Semne de boală care se văd în ochi

Iată care sunt semnele de boală care se văd în ochi: ochii galbeni indică boli ale ficatului, hepatită/ciroză. Culoarea galbenă la nivelul ochilor este determinată de acumularea de bilirubină.

Ochii roșii – pot semnala o afecțiune hematologică sau o hipertensiune arterială severă. Un alt semn care poate indica o problemă de sănătate sunt ochii bulbucați. În unele cazuri aceștia indică prezența unei afecțiuni la nivelul tiroidei.

Pleoapele căzute semnalează, de cele mai multe ori, îmbătrânirea, însă sunt cazuri în care indică o afecțiune neuromusculară, sau a unei tumori cerebrale.

Pleoapele îngroșate pot indica, în cazuri rare, neurofibromatoza, o boală ereditară caracterizată de prezența unor tumori, care pot apărea la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari.

Și pupila poate da indicii despre starea de sănătate, mai exact despre anumite afecțiuni. Sunt cazuri în care una dintre pupile este mai mare decât cealaltă, sau se modifică atunci când este expusă la o sursă de lumină. Acestea sunt situații care pot indica prezența unor afecțiuni precum: accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, sifilisul, anevrismul cerebral, o tumoră cerebrală sau la nivelul nervului optic.

Prin intermediul unui consult de specialitate se pot descoperi anomalii ale nervului optic, defecte retiniene sau depuneri arteriale.

Sursa: https://fresh24.ro/

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE