AD

Uncategorized

Sindicatele din Educație au anunțat că suspendă greva. Ședință de Guvern astăzi pentru adoptarea măsurilor

todayiunie 12, 2023

Background
share close
AD
AD

„Greva se suspendă! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se arată într-un comunicat.

Guvernul va aproba, luni, ordonanţele de urgenţă privind majorările salariale pentru personalul din Educaţie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului, după anunţul sindicatelor din învăţământ privind suspendarea grevei.

“Am decis, la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat, ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvânt, cum am făcut-o şi până acum, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut aşa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele. (…) În deplin dialog cu sindicatele, reprezentanţii profesorilor, cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentanţii elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă şi să asigurăm (…) soluţia prin care să putem să încheiem anul şcolar, să se deruleze Evaluarea naţională şi, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat. Ca atare, vom adopta ordonanţa de urgenţă, de fapt sunt două ordonanţe de urgenţă, pentru că una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat şi desigur asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană”, a precizat Nicolae Ciucă

ȘTIRE INIȚIALĂ

Probele de competențe orale ale Bacalaureatului sunt oficial anulate, iar termenul limită pentru înscrierea la examenele naționale a fost amânat… pentru a cincea oară!

Liderii sindicali au primit duminică, din partea guvernului, un nou set de propuneri – cel mai generos de până acum.

Angajații ar urma să primească, de la 1 iunie, 25% în plus la salariu, și prime în luna octombrie, timp de 5 ani. Adică 1.500 de lei pentru profesori, și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Urmând ca la începutul anului 2024 să primească jumătate din restul creșterilor promise. 

Suntem, probabil, în punctul de tensiune maximă, după trei săptămâni de negocieri – până acum, eșuate.

Simion Hăncescu, lider de sindicat: „Deocamdată este grevă, să fie clar! Așa cum oamenii au decis greva, oamenii o și încheie.”

Reporter: Ce se întâmplă cu examenele naționale, au trecut trei săptămâni, sunt mulți…

Marius Nistor, lider de sindicat: „Nu vreți să trecem de ziua de mâine și să vedem ce se întâmplă atunci? Apoi vedem ce e și cu examenele naționale.”

Răspunsul va veni la 10 dimineața, după ce membrii de sindicat votează noul pachet de beneficii, convenit cu șefii federațiilor.

Nicolae Ciucă prim-ministru: „Ceea ce am promis am făcut. Și sunt convins că toți dascălii vor avea încredere că ne vom ține promisiunile. Vom pune în transparență conținutul ordonanței.”

Premierul plusează, față de propunerile anterioare. De la 1 iunie, o creștere salarială medie de 25%, pentru angajații din educație. Pe 5 octombrie în fiecare an până în 2027, prime pentru dezvoltarea profesională. 1500 de lei pentru personalul didactic și 500 pentru cel nedidactic. Iar de la 1 ianuarie 2024, jumătate din ce a mai rămas de dat. Adică 50% din diferența între noua grilă de salarizare, care ar trebui să intre în vigoare până la 15 iulie, și salariile dascălilor la 31 decembrie 2023.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Ei au spus că au nevoie ca oamenii din teritoriu să vadă proiectele de acte normative. În urma analizării acestora, vor da un răspuns mâine dimineață în așa fel încât să știm dacă mâine în ședința de guvern adoptăm actul normativ sau nu.”

Cât despre calendarul de examen, ministrul Educației a anunțat noi amânări. Pentru a cincea oară a fost extins termenul pentru înscrierea la bacalaureat și la evaluarea națională, la clasa pregătitoare și la grădiniță. În plus, a intrat în vigoare ordonanța de urgență care anulează probele orale ale bacalaureatului. Vor fi folosite mediile pe care elevul le-a obținut în liceu la acele materii. Au fost anulate inspecțiile pentru titularizarea cadrelor didactice și evaluarea națională la clasa a VI-a.

Nu există, în acest moment, nicio intenție de prelungire a anului școlar, spune ministrul educației. Însă profesorii care vor să primească banii pierduți pe zilele de grevă din luna iunie pot elabora planuri de recuperare, trimise mai departe spre inspectoratele școlare pentru aprobare. Asta ar însemna ca elevii să fie chemați în fiecare zi câteva ore în plus, față de programul normal.

Ceea ce este totuși puțin probabil. Clasele a VIII-a și a XII-a au încheiat deja anul. Iar majoritatea elevilor au predat manualele.

AD

Written by: admin

Rate it

Similar posts

Uncategorized

BANCUL DE WEEKEND | „MAMĂ, DISEARĂ NU DORM ACASĂ”

– Mamă, diseară nu dorm acasă. – Aoleu! Dar unde dormi, puiule? – Dorm la una. – Nu îmi vine să cred ce spui. Așa te-am crescut eu? – Mamă, am 40 de ani! – Hai acasă, că îți face mama piure cu copănel. – Și cu sosuleț? – Și […]

todayianuarie 19, 2024 13


AD
AD
AD
AD
0%
www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com