Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul: cum te pregătești pentru această sărbătoare

Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul se sărbătorește pe 29 august, Biserica, popular numită și Sfântul Ioan de Toamna sau Sfântul Prooroc Înaintemergator.

a

Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul crestin ortodox. Denumit de catre mai marii Bisericii si „inger in trup” sau „inger omenesc”, acesta este pomenit in trei sarbatori diferite de-a lungul unui an bisericesc.

Iata care sunt lucrurile pe care nu ai voie sa le faci pe 29 august:

1. Nu se bea vin

Nu este recomandat mai ales vinul rosu deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.

2. Nu se consumă varză

Varza este interzisă în această zi pe motiv că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează forma capului care a fost tăiat.

3. Nu se folosește cuțitul, doar se rupe cu mâna

Nu ai voie sa folosesti cutitul in bucatarie astazi. Daca vrei sa injumatatesti un aliment pe care il consumi sau sa il mananci in bucati, foloseste-ti mana. Potrivit superstitiilor si traditiilor populare care inca se mai pastreaza in mai multe regiuni, persoana care taie chiar si o bucata de paine cu cutitul va avea o moarte crunta.

4. Nu se mănâcă din farfurii

Motivul? Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pus pe o tipsie. De asemenea, evită orice vas cu fundul rotund chiar și dacă vrei să fierbi ceva.

5. Nu se dă cu mătura

Se spune că dacă dai cu mătura vei tulbura liniștea morților. Lasă curățenia pentru altă zi!

Cum te pregătești corect pentru sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul

Cu câteva seri înainte de sărbătoarea aceasta, e bine să spui rugăciunea Sfântului Ioan. Așa, îți vei pregăti spiritul pentru a primi slava Domnului. În Ajun de Sfântul Ioan, una dintre cele mai respectate traditii este tinerea postului negru. Prin acest post, postitorii îsi mântuiesc sufletul de cele mai grele pacate facute în viata. Totodată, pe 29 august începe un post denumit în termeni populari de la cruce la cruce. Nu e bine să ignori acest post dacă vrei să ai parte de belșuguri și de protecția Sfântului Ioan.

De asemenea, nu e bine să consumi fructe sau legume cu forma rotundă, pentru că acestea simbolizează capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Tot pe 29 august nu e bine ca femeile să spele hainele cu mâna sau să se apuce de croitorit, țesut sau cusut. Iată și rugăciunea pe care e bine să o spui pe 29 august!

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”, este rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezatorul

Sfântul Ioan ca era un tânar sarac si cuminte. Este cel mai mare om nascut din femeie si reprezinta simbolul martirilor si al misionarilor. Ioan Botezatorul este un adept si sustinator al lui Iisus Hristos. A adunat în jurul lui o multime de oameni dispusi sa-l urmeze în credinta si smerenie. Datorita predicilor sale despre pocainta si umilinta, Sfântul Ioan a fost întemnitat la porunca lui Irod.

Irod, pe atunci rege al Iudeii, era suparat si îngrijorat, de puterea profetului pe care-l banuia ca ar vrea sa-i întoarca pe oameni împotriva lui. Cum se apropia ziua de nastere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase mintile, urma sa danseze pentru el, numai ca aceasta l-a conditionat pe rege, promitându-i sa danseze doar daca primeste în dar, pe tipsie de argint, capul profetului.

Îndeplinind dorinta concubinei sale, Irod a pus ca Sfântul Ioan sa fie decapitat. Acesta se temea ca Botezatorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întamplase. De aceea le-a poruncit ucenicilor sa-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com