Ucraina recuperează controlul asupra Irpinului, situația în Mariupol e “catastrofală”

În tot acest timp, Ucraina a câştigat iar controlul asupra oraşului Irpin, unul dintre fronturile de la porţile Kievului.

a

Însă, situaţia devine din ce în ce mai dramatică la Mariupol. Primarul spune că oraşul-port este în pragul unei catastrofe umanitare, şi trebuie evacuat complet.

N-a mai rămas piatră pe piatră din Bîșiv, o mică așezare situată la 35 de kilometri de Kiev, și aflată în calea forțelor ruse care încearcă să avanseze spre capitală.

Devastată, directoarea școlii nu-și poate stăpâni lacrimile: „Mor, pentru că unii oameni mari nu se pot înțelege. Este foarte greu, când copiii suferă. Nu este drept, copiii nu sunt vinovați de nimic”.

De la începutul razboiului, rușii au ucis cel puțin 143 de copii în Ucraina, spune Avocatul Poporului.

Deocamdată, ucrainenii i-au forțat pe ruși să se retragă din unele locuri din preajma Kievului. Dar sunt izbânzi de moment. Forţele inamice se regrupează, în timp ce bombardamentele continuă înverșunat, într-o tactică a rușilor dacă nu de supunere, atunci de anihilare totală. Președintele Zelenski a cerut tancuri, avioane și rachete însă primește în continuare, doar rachete antitanc.


Mathieu Boulegue, analist militar la Chatham House: „Ceea ce vedem acum este recunoașterea de către conducerea militară de la Kremlin și poate chiar de Putin însuși că operațiunea cu siguranță nu decurge conform planului și că, prin urmare, Putin trebuie să vină cu un fel de moment de salvare a imaginii pe plan intern pentru a arăta faptul că operațiunile decurg ‘minunat’”.

Forțele ruse sunt în mare parte blocate în mai multe părți ale Ucrainei, susţin şi oficiali ai apărării din Statele Unite. Dar forțele ruse au efectuat peste 1.300 de lansări de rachete în Ucraina de la începutul invaziei.

Mathieu Boulegue, analist militar la Chatham House: „Ceea ce vom vedea în următoarele câteva săptămâni este probabil această concentrare de trupe spre Donbas pentru a încercui zona sau pentru a încerca să creeze nişte breşe dinspre nord-vest, sud de Harkov, practic, până la această nouă punte formată între Crimeea ocupată și Donbas, odată cu căderea Mariupolului”.

În tot acest timp, ucrainenii povestesc calvarul prin care trec.

Bărbat: „Ieri au început să fugă. Dar au împuşcat oameni. Cât au fost aici au jefuit magazine şi au furat mâncare”.

Militar: „Fermierul le-a spus, nu vă atingeţi de fermă, tot ce este aici este proprietate privată. Atât, şi ca răspuns l-au ucis. L-au înjunghiat”.

Primarul din Mariupol a cerut evacuarea completă a orasului, unde 160.000 de civili sunt în continuare captivi fără apă, mâncare, medicamente sau curent electric. Crucea roşie nu a reuşit să trimită ajutoare iar forțele ruse nu acceptă să permită trecerea refugiaților în siguranță. La Mariupol cel puţin 5.000 de persoane şi-au pierdut deja viaţa, susţin oficialii locali.

Însă, liderul cecen Ramzan Kadârov, apropiat al lui Vladimir Putin, se laudă într-un video postat pe Telegram cu succesul pe care l-a avut operaţiunea specială a Rusiei, aici. Imaginile surprind dezastrul de la Mariupol.

Potrivit autorităților ucrainene, luni s-a renunțat la deschiderea coridoarelor umanitare și din alte orașe aflate sub asediu, cum este Sumî ori din localitățile din jurul Kievului, care sunt împresurate. Asta pentru că ucrainenii se tem de posibile atacuri de-a lungul rutelor de evacuare.

În paralel, trupele rusești s-au retras din orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor. Au preluat controlul sâmbătă și l-au reținut pe primar pentru scurt timp. La Slavutîci stau cei care muncesc la centrala nucleară dezafectată.

În jurul sitului nuclear, care se află în continuare sub controlul invadatorilor, sunt incendii de vegetaţie, care au cuprins deja peste 10.000 de hectare.

În sud, Regiunea Herson rezistă. Oamenii ies mereu în stradă, fără să se lase descurajați de grenade fumigene și gaze lacrimogene.

Dar, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că va încerca să pună în aplicare o ”încetare a focului umanitară” între Rusia şi Ucraina.

Antonio Guterres, secretar genereal ONU: „Fac apel la o încetare imediată a focului umanitar, care să permită progrese în negocieri politice serioase, având ca scop ajungerea la un acord de pace bazat pe principiile Cartei Națiunilor Unite”.

Războiul din Ucraina a provocat pînă acum pagube de aproape 565 de miliarde de dolari, potrivit ministerului economiei de la Kiev.

Sursa: https://stirileprotv.ro/

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com