Un medicament rusesc antiviral, folosit pentru COVID și aprobat în schema Ministerului Sănătății, e oprit în vamă

Un bărbat din Cluj a încercat să aducă din Rusia medicamentul Arbidol, pentru el şi familia sa. Însă coletul a fost oprit la vamă, pentru că nu este autorizat în România. Acelaşi medicament a fost importat şi donat spitalelor COVID de Gigi Becali la începutul epidemiei.
Citeşte întreaga ştire: Un medicament rusesc antiviral, folosit pentru COVID și aprobat în schema Ministerului Sănătății, e oprit în vamă

Antiviralul Arbidol se află în protocolul Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul COVID, dar nu se găseşte în farmaciile din ţară.  Un tânăr din Cluj a rugat un prieten din Rusia să-i cumpere şi să-i trimită 20 de cutii de Arbidol. Voia să aibă în casă, pentru el şi părinţii săi – pe care-i ştia deja bolnavi cronici. “Am vrut să fie cumva o şansă în plus”, a spus el.

A plătit în jur de 400 de euro pe medicamente şi transportul lor cu avionul, în regim de livrare expres. În urmă cu două săptămâni însă, când trebuia să ridice pachetul, medicamentele au fost oprite la Vama Aeroport Cluj. Tânărul a primit următorul mesaj de la firma de curierat (DHL Express):

Organul vamal a transmis faptul că pentru aceste medicamente nu se poate face vamă, având în vedere că nu există pe piaţă, astfel coletul trebuie să facă retur, deoarece vama nu acceptă să fie importat. Dublul standard de la vamă Bărbatul s-a mirat, pentru că ştia că medicamentul fusese deja adus în ţară şi folosit în spitalele COVID, după ce Gigi Becali a făcut în primăvară o donaţie de 100.000 de pastile, la recomandarea Ancăi Streinu-Cercel, medic infecţionist şi fiica lui Adrian Streinu-Cercel, managerul de la “Balş”. ADVERTISING “Ori s-a comis o ilegalitate atunci, ori se comite acum. Probabil o să mă adresez instanţei.

Mi se pare rea-voinţă. Dacă desfăceau coletul şi trimiteau medicamentele la Spitalul Judeţean Cluj, nu aveam nicio problemă. OK, nu le am eu, dar beneficiază cineva de ele. Dar aşa le-au trimis înapoi în Rusia. Mi se pare absolut cretin”, a spus bărbatul, pentru Libertatea. Medicament folosit în Rusia şi China, dar neaprobat în UE sau SUA Arbidol – sau umifenovir, în denumirea lui generică – este un antiviral produs în Rusia şi folosit pentru tratarea gripei atât acolo, cât şi în China sau Republica Moldova.

Dar acest medicament nu este autorizat nici de Agenţia Europeană a Medicamentului, nici de Administraţia americană a medicamentului (FDA). Arbidol este un antiviral produs în Rusia şi folosit pentru tratarea gripei

În mai, Gigi Becali a cumpărat din Rusia 100.000 de pastile de Arbidol, pe care apoi le-a donat spitalelor.  Surse apropiate lui Becali spun că importul s-a făcut prin clinica acestuia din Bucureşti, ImunoMedica, iar ulterior spitalele ar fi ridicat direct de la vamă donaţiile. 

Becali a adus în ţară necesarul de Arbidol pentru aproximativ 2.000 de pacienţi. “Este unul dintre cele mai blânde antivirale”, spun medicii Medicii de la Institutul Naţional Prof. dr. Matei Balş, dar şi de la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi au spus, pentru Libertatea, că au folosit cu succes acest medicament în cazuri de COVID-19, dar în general în forme uşoare ale bolii.

OFERA UN LIKE DACA ITI PLACE

www.revanger.com www.erguvanhaber.com www.erzurumozelders.com www.tekirdagtabldot.com www.gebzesaadet.com www.balikesiryenihaber.com www.ucanbalonmugla.com www.aymaras.com www.buyukorduhaber.com www.ambushm.com www.trabzonpostasi.com www.yalovaradyotv.com www.internetedirne.com www.duzcepark.com www.butuncanakkale.com www.ssgolfhotel.com www.ispartaradyonet.com www.tokathaberi.com www.tokathabersitesi.com www.escortlarrize.net www.sivashbr.net www.sivashaberci.com www.manisaotolastik.com www.yeniyasamgorukle.com www.alanyamado.com www.manavgatx.com